Takie niepozorne, a takie pyszne. Chrupiące z zewnątrz, mięciutkie, lekko ciągnące w środku ciasteczka kokosowe. Proste składniki, łatwe do zrobienia, idealne dla wielbicieli kokosowych smaków. Kokosanki to ciasteczka, do których na pewno będziecie wracać. Wierzch można udekorować rozpuszczoną czekoladą lub posypać cukrem pudrem. Serdecznie polecam 🙂
Przepis:
125 g wiórków kokosowych
150 g słodzonego mleka skondensowanego
1 białko jajka
szczypta soli
1 łyżeczka soku z cytryny
Wiórki i mleko łyżką mieszamy dokładnie w misce. Białko ubijamy ze szczyptą soli na sztywno, pod koniec ubijania dodajemy sok z cytryny. Dodajemy białko do masy kokosowej, delikatnie mieszamy. Nakładamy po łyżce masy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, pieczemy przez 13 – 15 minut. Wyjmujemy, odstawiamy do ostygnięcia. Smacznego 🙂
TAAAK! Kokosanki sa pyszne
Zapomniałam jednak o ich istnieniu. Dzięki za przypomnienie 🙂
Też ostatnio myślałam i takich ciachach bo mąż bardzo lubi kokos, ale znam przepis tylko na białkach. Ten dodatek mleczka skondensowanego mnie zaciekawił.
Często je robię
Jadłem je, choć jeszcze nie robiłem ich. Koniecznie muszę kiedyś je zrobić 😉
Pozdrawiam Cię cieplutko i z mocą pozytywnej energii <3 <3 <3
Pyszności! 🙂
Ale pyszności! Idealne do kawki 🙂
Uroczy przepis!
Bardzo lubię i czasami kupuję 🙂 Domowych jeszcze nie robiłam i nie jadłam 🙂
Mmm muszę ich spróbować :D!
Miłego dnia! 🙂
Angelika
Uwielbiam kokosanki. Tak dawno ich nie robiłam że chyba muszę się zabrać za to.
Robiłam jakiś czas temu takie kokosanki i naprawdę były przepyszne. Bardzo łatwy sposób przygotowania a smakują równie dobrze jak Rafaello 😉
Świetne do kawki albo herbatki 🙂
Pozdrawiam serdecznie