KOKOSANKI

przez | 19 września 2024


Takie niepozorne, a takie pyszne. Chrupiące z zewnątrz, mięciutkie, lekko ciągnące w środku ciasteczka kokosowe. Proste składniki, łatwe do zrobienia, idealne dla wielbicieli kokosowych smaków. Kokosanki to ciasteczka, do których na pewno będziecie wracać. Wierzch można udekorować rozpuszczoną czekoladą lub posypać cukrem pudrem. Serdecznie polecam 🙂
Przepis:
125 g wiórków kokosowych
150 g słodzonego mleka skondensowanego
1 białko jajka
szczypta soli
1 łyżeczka soku z cytryny

Wiórki i mleko łyżką mieszamy dokładnie w misce. Białko ubijamy ze szczyptą soli na sztywno, pod koniec ubijania dodajemy sok z cytryny. Dodajemy białko do masy kokosowej, delikatnie mieszamy. Nakładamy po łyżce masy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, pieczemy przez 13 – 15 minut. Wyjmujemy, odstawiamy do ostygnięcia. Smacznego 🙂

12 komentarzy do „KOKOSANKI

  1. CathleenS

    Robiłam jakiś czas temu takie kokosanki i naprawdę były przepyszne. Bardzo łatwy sposób przygotowania a smakują równie dobrze jak Rafaello 😉

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *