Pieczone ziemniaki w greckim stylu z serem feta, oliwkami i aromatycznymi przyprawami. Świetna przekąska lub smaczny dodatek do obiadu. Można je podać z greckim jogurtem lub sosem tzatziki. Pieczone ziemniaki w greckim stylu, pyszne, łatwe do zrobienia, do przygotowania o każdej porze roku. Warto wybierać ziemniaki równej wielkości, wtedy łatwiej je pokroić na takie same części i równo się upieką. Ziemniaki można obrać lub dokładnie wyszorować i upiec ze skórką. Gorąco polecam 🙂
Przepis:
około 700 g małych ziemniaków (równej wielkości)
3 łyżki oleju
2 łyżki oliwy
2 łyżeczki czosnku w proszku
1 łyżeczka oregano
1/2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
1/5 łyżeczki ostrej papryki w proszku
1/2 łyżeczki soli
szczypta pieprzu
2 ząbki czosnku w łupinach
świeży rozmaryn
100 g sera feta
oliwki
W miseczce mieszamy olej z oliwą i przyprawami. Ziemniaki dokładnie myjemy lub obieramy, osuszamy, małe kroimy wzdłuż na ćwiartki, duże – każdą ćwiartkę jeszcze wzdłuż na pół. Ziemniaki przekładamy do naczynia żaroodpornego, wlewamy olej z przyprawami i dokładnie mieszamy, aby ziemniaki pokryły się przyprawami (najlepiej zrobić to rękami). Dodajemy ząbki czosnku w łupinach, świeży rozmaryn, przykrywamy folią aluminiową i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 35 minut, następnie zdejmujemy folię, posypujemy pokruszoną fetą i pieczemy jeszcze przez 15 – 20 minut (sprawdzamy, czy ziemniaki są miękkie). Przed podaniem dodajemy oliwki. Smacznego 🙂
Mega apetyczny pomysł na ziemniaki! Bardzo mi się podoba!
Ciekawe. Lubię greckie smaki. 🙂
Pyszne ziemniaczki 😍😍
Oj , ziemniaki wyglądają przepysznie. Pozdrawiam
Oho, świetna przekąska! Z sosem tzatziki chętnie bym wypóbowała 🙂
Ziemniaki w takiej wersji muszą być pyszne. Kolejny przepis, który muszę wypróbować:)
Zjadłabym takie ziemniaki 😊
Pychota! Wypróbuję w weekend, ale jako samodzielne danie!