Jajka panierowane to nietuzinkowy pomysł, którym możecie zaskoczyć rodzinę lub przyjaciół. Proste do zrobienia, a jednocześnie efektowne. Składniki można kupić w każdym sklepie, więc nawet bez okazji warto zrobić jajka panierowane. Wystarczą jajka ugotowane na twardo, trochę mąki, surowe jajko, bułka tarta i olej do smażenia. Panierkę można wzbogacić przyprawami, np. czosnkiem w proszku, kminem rzymskim, ostrą papryką w proszku. Do jajek w panierce pasują różne sosy lub po prostu majonez lub keczup. Jajka można podać na różne sposoby, a jajka panierowane, czyli zamknięte w chrupiącej skorupce to na pewno pomysł, który warto wypróbować 🙂 serdecznie polecam 🙂
Przepis:
4 jajka ugotowane na twardo
4 – 5 łyżek mąki pszennej
1 jajko surowe roztrzepane widelcem
6 – 7 łyżek bułki tartej (ewentualnej wymieszanej z przyprawami)
olej do smażenia (około 400 ml)
Ugotowane na twardo jajka obieramy, panierujemy w mące, jajku, bułce tartej, ponownie w jajku i bułce. Olej rozgrzewamy w małym garnku lub rondlu, smażymy jajka panierowane w głębokim oleju przez kilka minut na złoty kolor, przekładamy na ręcznik papierowy, podajemy z wybranymi sosami lub innymi dodatkami. Smacznego 🙂
Fajnie to wygląda! 🙂
Faktycznie prosty i smaczny przepis 🙂
Ale fajne jajka 😀 Nie widziałam takich wcześniej, pewnie są pyszne. Zrobią furorę na wielkanocnym stole 🙂
Ależ to ciekawa propozycja. Ja do tej pory robiłam jajka po szkocku,ale w takiej wersji jeszcze nie. Muszę koniecznie zrobić dla męża. Dzięki za inspirujące:)
Taki prosty, a taki fajny pomysł, nie wpadłabym na to 😀
Mój mąż by je polubił. Będę musiała takie zrobić.
Toż to jajka idealne! Ta złota, równiutka panierka… i to żółteczko nieprzeciągnięte… No niezwykła wyględność!
Bardzo fajny przepis, prosty! Dziękuj,ę.
Słyszałam o tych kajakach, ale jeszcze nigdy nie robiłam. Będę musiała w końcu spróbować.
Nie jadłam ale jak najbardziej narobi łaś mi ochotki 🙂 Do tego ulubiony sosik i super jedzonko wychodzi 🙂
Co za szalony pomysł 🙂