Naleśniki dwukolorowe, proste, pyszne, efektowne. Naleśniki to zawsze dobry pomysł, a dwukolorowe to prawdziwa gratka dla oczu i podniebienia. Naleśniki można podać z nadzieniem z sera lub owoców, posypane cukrem pudrem, albo polane jogurtem lub śmietaną. Pasują na śniadanie, obiad, podwieczorek lub deser. Można się pobawić w artystę i rysować wzorki, jakie się chce. To świetna zabawa dla dzieci i dorosłych. Naleśniki dwukorowe to łatwy i bardzo smaczny sposób na umilenie dnia, gorąco polecam 🙂
Przepis:
(naleśniki)
1 szklanka mąki pszennej
1 szklanka mleka
1/5 szklanki wody gazowanej
1 jajko
szczypta soli
1 łyżka kakao
olej do smażenia
Dodatki: owoce, jogurt, cukier puder
Na naleśniki miksujemy blenderem lub mikserem mleko, mąkę, jajko i sól. Jedną łyżkę wazową ciasta przekładamy do miseczki, dodajemy kakao, mieszamy, przelewamy do małej butelki z zakrętką z małą dziurką. Do pozostałego ciasta dodajemy wodę gazowaną, miksujemy, odstawiamy na 15 minut. Rozgrzewamy patelnię teflonową o średnicy 22 – 24 cm smarujemy odrobiną oleju, wlewamy ciasto kakaowe, robiąc wzorki, po około 10 sekundach, wlewamy małą łyżkę wazową ciasta bez kakao i kolistymi ruchami rozprowadzamy ciasto cienką warstwą po całej patelni. Po około 30 sekundach, gdy powierzchnia zrobi się kremowa, a brzegi lekko zaczną odstawać, naleśnik przewracamy na drugą stronę. Po usmażeniu, przekładamy na talerz i smażymy wszystkie naleśniki, podajemy z ulubionymi dodatkami. Najlepiej usmażyć naleśniki od razu z podwójnej porcji ciasta. Smacznego 🙂
Ale czadowe. Muszę zrobić dzieciom. Będą zachwycone.
O jaki fajny pomysł na urozmaicenie tak klasycznego i lubianego chyba przez każdego dania 🙂
Madziu cudne są, też myślałam o dwukolorowych ale nie do końca wiedziałam jak się zabrać za nie. Dzięki za podpowiedź:)
Uwielbiam naleśniki 😍
Super będę musiała takie zrobić. Myślę że mój niejadek się skusi.
Mam nadzieję, że tak 🙂
Fajny patent.
Jakie one są piękne 🙂 Mniam 🙂
Pozdrawiam serdecznie