Ryż zapiekany z jabłkami i cynamonem towarzyszy mi od wielu lat i ciągle świetnie smakuje. To jedno z niezapomnianych dań z dzieciństwa, do którego lubię wracać. Tym razem oprócz jabłek dodałem też śliwki i wyszło jeszcze lepsze. Ryż zapiekany z jabłkami i śliwkami świetnie smakuje, łatwy do zrobienia ze składników, które można kupić w zwykłym sklepie. Zamiast zwykłego białego ryżu użyłam ryżu basmati, bo ma niższy indeks glikemiczny i więcej składników odżywczych, ale zwykły biały ryż też oczywiście pasuje do tej potrawy. Ryż zapiekany z jabłkami i śliwkami można podać na ciepło lub na zimno. To wspaniałe danie, dzięki któremu możemy przenieść się do czasów dzieciństwa, gorąco polecam szczególnie w sezonie śliwkowym 🙂
Przepis:
1 szklanka ryżu
1 szklanka mleka
1 szklanka wody
szczypta soli
600 g jabłek
300 g śliwek
1 łyżka masła + niewielka ilość do wysmarowania naczynia do zapiekania
sok z 1/2 cytryny
1 – 2 łyżeczki cynamonu
1 łyżka miodu
1/2 szklanki śmietany
1/2 szklanki gęstego jogurtu naturalnego
1 żółtko
1 łyżeczka miodu
Ryż płuczemy na sitku zimną wodą. Mleko z wodą zagotowujemy, zmniejszamy ogień do bardzo małego, dodajemy szczyptę soli, następnie ryż, mieszamy, przykrywamy i gotujemy na jak najmniejszym ogniu przez 15 minut (czas najlepiej sprawdzić też na opakowaniu). Gasimy ogień, przykrywamy garnek ścierką lub ręcznikiem i pozostawiamy na około 15 – 20 minut.
W tym czasie obrane jabłka bez gniazd nasiennych ścieramy na tarce o grubych oczkach, skrapiamy sokiem z cytryny. Śliwki kroimy na małe kawałki, usuwamy pestki. Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę masła, dodajemy starte jabłka i pokrojone śliwki, mieszamy smażąc na patelni przez około 10 – 12 minut, dodajemy cynamon i miód, mieszamy, odstawiamy z ognia. Do naczynia do zapiekania o wymiarach około 25 na 19 cm wysmarowanego masłem przekładamy połowę ryżu, lekko dociskamy, następnie jabłka ze śliwkami, wyrównujemy powierzchnię, następnie pozostały ryż, wyrównujemy powierzchnię. Śmietanę z jogurtem mieszamy z żółtkiem i miodem, rozprowadzamy na powierzchni ryżu, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i zapiekamy przez około 25-30 minut. Wyjmujemy, odstawiamy na 10 minut, wierzch możemy posypać dodatkowo cynamonem i podajemy, smacznego 🙂
Idealny deser dla mojego męża. 🙂 Jutro mu zaserwuję!
Wow, wygląda pięknie! Ryżu w ten sposób jeszcze nie jadłam. Dziękuję za inspirację, z pewnością smaczna. U nas je się dużo ryżu, więc chętnie wykonam 🙂
Coś dla moich dzieci.
Za dzieciństwa się taki zajadało.
Przepyszne! Przypominałaś mi smaki dzieciństwa 🙂
Ale super pomysł z dodaniem śliwek, muszę wypróbować:)
Smak dzieciństwa:) a danie niezwykle apetyczne!
Nawet zapach pieczonych śliwek pamiętam do dziś bo tego się nie zapomina, jest niepowtarzalny!
Dzięki za przywołanie tamtych lat:)
Uwielbiam śliwki. NIe wpadłabym na taki przepis 🙂
Ja lubię nawet bez zapiekania.
Zapachniało mi jesienią ❤️
Pozdrawiam serdecznie