CIASTO DROŻDŻOWE ZE ŚLIWKAMI I CZEKOLADĄ

przez | 5 sierpnia 2024


Mięciutkie ciasto drożdżowe, soczyste śliwki i czekolada. Pyszne połączenie smaków, które zawsze smakuje. Ciasto drożdżowe ze śliwkami i czekoladą, idealne na drugie śniadanie, deser lub podwieczorek. Można je podać z kawą, herbatą, kakao lub szklanką mleka. Już podczas pieczenia pięknie pachnie w całej kuchni, aż trudno się doczekać. Uwielbiam ciasto drożdżowe, dla mnie to zawsze powrót do smaków dzieciństwa. Ciasto smakuje wybornie z czekoladą, ale można je też polukrować lub posypać cukrem pudrem. Naprawdę warto się skusić, gorąco polecam 🙂
Przepis:
250 g mąki pszennej tortowej
5 g suchych drożdży
4 łyżki drobnego cukru
2 żółtka
35 g masła stopionego i wystudzonego
125 ml letniego mleka

około 200 g śliwek

75 g czekolady
1/2 łyżeczki masła

Drożdże wsypujemy do miseczki, mieszamy z mlekiem, cukrem i łyżeczką mąki, odstawiamy na 10 minut. Do dużej miski przesiewamy mąkę, dodajemy zaczyn drożdżowy, roztrzepane żółtka i masło. Mieszamy łyżką, następnie wyrabiamy przez 5 – 6 minut, żeby powstało elastyczne ciasto. Ja mieszam mikserem z końcówką do ciasta drożdżowego w postaci haka (rękami należy wyrabiać około 9 – 10 minut). Miskę przykrywamy ściereczką lub folią spożywczą i odstawiamy ciasto do wyrośnięcia na około 1 – 1,5 godziny. Śliwki kroimy na pół, usuwamy pestki. Wyrośnięte ciasto wykładamy na blat posypany mąką, krótko wyrabiamy, aby je odpowietrzyć, przekładamy do foremki keksowej (12 na 25 cm) wyłożonej papierem do pieczenia, odstawiamy do wyrośnięcia na 30 minut, na wierzchu układamy śliwki. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy około 30 minut, do tzw. suchego patyczka. Wyjmujemy z piekarnika, pozostawiamy na 10 – 15 minut do ostygnięcia, wyjmujemy z formy. Przed podaniem, czekoladę i masło roztapiamy w kąpieli wodnej lub mikrofalówce, przekładamy do rękawa cukierniczego z wąską końcówką, dekorujemy ciasto czekoladą. Smacznego 🙂

8 komentarzy do „CIASTO DROŻDŻOWE ZE ŚLIWKAMI I CZEKOLADĄ

  1. Alicja

    Ja na odleglosc czuje zapach tego ciasta, kojarzy mi sie z dziecinstwem . Wersji z czekolada jeszcze nie probowalam.

    Odpowiedz
  2. Marzynia

    Ja też nie jadłam czekoladowo-śliwkowego. A to Twoje jest takie puszyste… pięknie wyrosło!

    Odpowiedz
  3. Klaudia Zuberska

    Lubię, bardzo lubię ciasto drożdżowe ale w takiej odsłonie, z takimi smakami jeszcze go nie jadłam:) Przepis brzmi jak pachnący koniec lata i dzieciństwo na wsi 🙂 Mniam!

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *