Pyszne, lekkie i puszyste ciasto jogurtowe z jeżynami. Ciasto jogurtowe z jeżynami robi się bardzo łatwo, nie trzeba nawet włączać miksera, bo wystarczy wymieszać składniki łyżką lub rózgą. Należy tylko pamiętać, aby składniki były w temperaturze pokojowej. Ciasto jogurtowe z jeżynami delikatne, lekko kwaskowe dzięki jeżynom, idealne na podwieczorek, deser lub drugie śniadanie. Ciasto jogurtowe można przygotować też z innymi sezonowymi owocami, np. maliny, morele, borówki amerykański. Warto się skusić, gorąco polecam 🙂
Przepis:
2 jajka
200 g gęstego jogurtu naturalnego
50 ml oleju bezzapachowego
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
200 g mąki pszennej tortowej
50 g drobnego cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
około 125 g jeżyn
W jednej misce mieszamy łyżką składniki mokre, czyli jajka, olej, jogurt i wanilię. W drugiej misce mieszamy składniki suche, czyli przesianą mąkę, cukier, sodę i proszek do pieczenia. Wlewamy składniki mokre do suchych i mieszamy krótko łyżką tylko do połączenia składników, przekładamy ciasto do formy keksowej (12 na 24 cm) wyłożonej papierem do pieczenia, na wierzchu układamy jeżyny, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, pieczemy przez 35 – 45 minut (do tzw. suchego patyczka). Wyjmujemy, odstawiamy do ostygnięcia, przed podaniem możemy posypać cukrem pudrem lub polukrować, smacznego 🙂
Pyszności. Uwielbiam jeżyny! 🙂
Mmmm jodurtowe ciasta sa pyszne! Chetnie skorzystam z tego przepisu 🙂
Pyszne ciasto 🧡 Wygląda bardzo kusząco 🙂
Doskonały wypiek,na jednym kawałku może się nie skończyć 😉
Uwielbiam tego typu ciasta.
Pychota! Muszę wypróbować przepis!
Wygląda przepięknie i bardzo apetycznie:)
Chyba się skuszę bo i u nas jeżynki 🙂 Co trzy dni zbieram pokaźną miskę i głownie mrożę na zimowe ciasta, desery lub koktajle 🙂
Przepis idealny! Na działce jeżyny rosną jak szalone!
To kolejny przepis, który z miłą chęcią wypróbuję. Jeżyny bardzo uwielbiam, a do takich deserów także w sam raz pasuje. Nie próbowałem jeszcze takiego ciasta z jeżynami. I dziękuję Ci jeszcze raz za kolejną kulinarną inspirację.
Pozdrawiam Cię od serducha 🙂 <3
Ostatnio mam fazę na jerzyny więc w takiej formie też by mi zasmakowały 🙂