CIASTO JOGURTOWE Z JEŻYNAMI

przez | 1 sierpnia 2024


Pyszne, lekkie i puszyste ciasto jogurtowe z jeżynami. Ciasto jogurtowe z jeżynami robi się bardzo łatwo, nie trzeba nawet włączać miksera, bo wystarczy wymieszać składniki łyżką lub rózgą. Należy tylko pamiętać, aby składniki były w temperaturze pokojowej. Ciasto jogurtowe z jeżynami delikatne, lekko kwaskowe dzięki jeżynom, idealne na podwieczorek, deser lub drugie śniadanie. Ciasto jogurtowe można przygotować też z innymi sezonowymi owocami, np. maliny, morele, borówki amerykański. Warto się skusić, gorąco polecam 🙂
Przepis:
2 jajka
200 g gęstego jogurtu naturalnego
50 ml oleju bezzapachowego
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
200 g mąki pszennej tortowej
50 g drobnego cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej

około 125 g jeżyn

W jednej misce mieszamy łyżką składniki mokre, czyli jajka, olej, jogurt i wanilię. W drugiej misce mieszamy składniki suche, czyli przesianą mąkę, cukier, sodę i proszek do pieczenia. Wlewamy składniki mokre do suchych i mieszamy krótko łyżką tylko do połączenia składników, przekładamy ciasto do formy keksowej (12 na 24 cm) wyłożonej papierem do pieczenia, na wierzchu układamy jeżyny, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, pieczemy przez 35 – 45 minut (do tzw. suchego patyczka). Wyjmujemy, odstawiamy do ostygnięcia, przed podaniem możemy posypać cukrem pudrem lub polukrować, smacznego 🙂

11 komentarzy do „CIASTO JOGURTOWE Z JEŻYNAMI

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *