Rewelacyjne kruche rogaliki z 3 składników. Szybkie i proste do przygotowania z produktów, które zawsze mamy w domu lub kupimy w każdym sklepie. Wystarczy mąka, masło i śmietana. Idealne do kawy lub herbaty. Ciasto nie zawiera cukru, dlatego warto je nadziać nutellą, powidłami śliwkowymi lub gęstą marmoladą i posypać cukrem pudrem lub polukrować. Jeśli ciasto przygotujecie w malakserze, tak jak ja, to rogaliki zrobicie po prostu ekspresowo. Kruche rogaliki z 3 składników, to pyszne małe co nieco do zrobienia bez wysiłku. Gorąco polecam 🙂
Przepis:
250 g mąki pszennej tortowej
150 g kwaśnej, zimnej gęstej śmietany 18%
100 g zimnego masła w małych kawałkach
Dodatkowo do nadziewania: nutella, marmolada, powidła śliwkowe
Przesianą mąkę siekamy nożem lub łączymy rękami (lub w malakserze), aż powstaną małe grudki, dodajemy śmietanę zagniatamy ciasto, dzielimy na pół, każdy kawałek owijamy folią spożywczą i wkładamy na godzinę do lodówki. Oba kawałki schłodzonego ciasta wałkujemy cienko na okrągły placek (w razie potrzeby podsypujemy odrobiną mąki). Na podstawie każdego trójkąta umieszczamy porcję nadzienia i zwijamy rogaliki. Gotowe rogaliki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Jeśli w czasie zwijania rogalików, ciasto się ogrzało, to przed pieczeniem warto rogaliki schłodzić jeszcze w lodówce przez około pół godziny. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, pieczemy około 25 – 30 minut. Wyjmujemy, odstawiamy do ostygnięcia, przed podaniem posypujemy cukrem pudrem lub lukrujemy. Smacznego 🙂
Często je robię. Szybkie i mega pyszne.
Chyba jeszcze ich nie robiłam ,a szkoda bo wyglądają wspaniale!
Słodko. 🙂
Wyglądają obłędnie i coś czuję, że tak też smakują 🙂
Wyglądają pysznie, moja koleżanka kiedyś robiła takie nałogowo 🙂 Sama muszę spróbować, bo mam ochotę na małe słodkie co nie co 🙂
Wow, kolejny raz zaskoczyłaś mnie świetnym przepisem 🙂
Aż chciałoby się zdjęcie zjeść
Najlepsze!
Ależ bym zjadła takie rogaliki. Wyglądają wspaniale:)
Chyba je zrobię skoro przepis taki prosty i ne potrzeba mnóstwa składników 😉
Piękne i niezwykle apetyczne!
Mniammm…
Dostałam ślinotoku, mimo że przed chwilą opędzlowałam kawałek ciasta. Ostatnio miałam ogromną chęć zjedzenia jakiegoś domowego wypieku, dziś więc zrobiłam sypaną szarlotkę i ciasto/sernik z wiśniami, ale ani jedno ani drugie nie okazało się tym, co chciałam. Niewykluczone więc, że zrobię rogaliki z Twojego przepisu. Przekonałaś mnie tymi trzema składnikami – jak ja uwielbiam takie krótkie i proste przepisy 🙂
Ooo super! Ja bym je napchałam dżemem z róży 🙂
Przyznam szczerze, że jeszcze nie miałem okazji takowych rogalików piec. Koniecznie je wypróbuję. Dzięki Ci serdecznie za ten przepis. Jeśli będę miał w następnym tygodniu chwilę czasu, to wypróbuję te rogaliki. 🙂
Jejku, wyglądają pysznie 🙂