KOMPOT MALINOWO-JABŁKOWY Z MIĘTĄ

przez | 1 lipca 2024


Orzeźwiający, pyszny kompot z malin i jabłek z dodatkiem mięty umili niejedno gorące popołudnie. Prosty w przygotowaniu, smaczny, niezbyt słodki, można go podać na ciepło lub na zimno. Lubię, gdy kompot jest gęsty, a owoce wyjada się łyżeczką. Oczywiście można go też przecedzić i podać np. z kostkami lodu. Kwestia cukru to sprawa indywidualna, mój kompot nie jest bardzo słodki, ale można posłodzić bardziej. Polecam gorąco 🙂

Przepis:
1 litr wody
2 – 3 łyżki cukru
1 duże jabłko
sok z 1/2cytryny
150 g malin
garść listków mięty

Jabłko kroimy na ćwiartki usuwamy gniazda nasienne i każdą ćwiartkę kroimy na pół. W garnku zagotowujemy wodę z cukrem, dodajemy jabłko, sok z cytryny i gotujemy na małym ogniu przez 5 minut, dodajemy listki mięty i maliny, gotujemy przez 3 minuty, wyłączamy ogień i odstawiamy do ostygnięcia. Możemy też schłodzić w lodówce. Smacznego 🙂

12 komentarzy do „KOMPOT MALINOWO-JABŁKOWY Z MIĘTĄ

  1. Marzynia

    Piękny kolorek. W ogóle jest bardzo kolorowo na Twoim blogu, miło popatrzeć 🙂

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *