DROŻDŻÓWKI Z JAGODAMI I SEREM

przez | 28 czerwca 2024


Mięciutkie i puszyste drożdżówki z delikatnym serkiem i soczystymi jagodami. Pysznie smakują i apetycznie wyglądają. Łatwiejsze do zrobienia niż jagodzianki, ale równie smaczne. Drożdżówki z jagodami i serkiem można podać na śniadanie z filiżanką kawy, na deser lub podwieczorek z filiżanką kakao lub herbatą. Już sam widok rosnących w piekarniku drożdżówek zachęca do jedzenia, a zapach drożdżowego ciasta kojarzy się z domem. Drożdżówki to zawsze dobry pomysł, w lecie najlepsze z sezonowymi owocami, zamiast jagód można dodać maliny, truskawki lub borówki amerykańskie. Drożdżówki posypujemy cukrem pudrem, ale można też polukrować lub polać rozpuszczoną czekoladą. Gorąco polecam 🙂
Przepis:
(6 drożdżówek)
250 g mąki pszennej tortowej
7 g suchych drożdży
2 łyżki cukru
1 jajko w temperaturze pokojowej
130 ml letniego mleka
30 g roztopionego i wystudzonego masła
(masa serowa)
150 g twarogu mielonego na sernik (z wiaderka)
1 łyżeczka miękkiego masła
1 żółtko
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka cukru waniliowego

około 125 g jagód,
żółtko do posmarowania wierzchu

Mąkę pszenną mieszamy z suchymi drożdżami, i cukrem. Dodajemy mleko, jajko i masło i wyrabiamy miękkie i elastyczne ciasto (ja używam miksera z końcówką do ciasta drożdżowego). Uformowane w kulę ciasto, przekładamy do oprószonej mąką miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na godzinę. Po tym czasie ciasto wyjmujemy, krótko wyrabiamy, żeby je odpowietrzyć, dzielimy na 6 równych części i układamy lekko spłaszczone bułki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 25 minut. W tym czasie mieszamy widelcem lub łyżką składniki nadzienia serowego. Następnie używając szklanki z niedużym dnem posmarowanym od spodu odrobiną oleju, w każdej bułce robimy mocne wgłębienie, smarujemy wierzch żółtkiem, w zagłębienie nakładamy masę serową, na wierzch nakładamy jagody, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 18 – 23 minuty. Wyjmujemy, czekamy kilka minut, posypujemy cukrem pudrem i podajemy. Smacznego 🙂

9 komentarzy do „DROŻDŻÓWKI Z JAGODAMI I SEREM

  1. Marzynia

    No rzeczywiście – z tym rumieńcem na bokach i nęcącym nadzieniem wyglądają baaardzo apetycznie 🙂

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *