RYŻ ZAPIEKANY Z TRUSKAWKAMI

przez | 5 czerwca 2024


Łatwy do zrobienia ryż zapiekany z truskawkami. Takie proste danie, a takie pyszne. Delikatny ryż, soczyste truskawki pachnące wanilią i chrupiące płatki migdałów. To powrót do smaków dzieciństwa, czyli ryżu zapiekanego z jabłkami, ale zamiast jabłek dodałam truskawki. Ryż zapiekany z truskawkami można podać na lekki obiad w ciepły dzień, deser lub podwieczorek albo kolację. Truskawki można zastąpić innymi owocami sezonowymi, jak maliny czy borówki. Ryż zapiekany z truskawkami można dosłodzić cukrem lub miodem. To świetne danie, dzięki któremu możemy przenieść się do czasów dzieciństwa, gorąco polecam 🙂
Przepis:
1 szklanka ryżu (u mnie basmati)
2 szklanki mleka i wody (pół na pół)
szczypta soli

około 250 – 300 g truskawek
1 – 2 łyżeczki cukru waniliowego

1/3 szklanki gęstego jogurtu greckiego
1/3 szklanki śmietany
1 żółtko
1 łyżka cukru pudru lub miodu

płatki migdałów

Dodatki: bita śmietana, lody, owoce, jogurt, miód
Ryż płuczemy na sitku zimną wodą. Mleko z wodą zagotowujemy w garnku z grubym dnem, zmniejszamy ogień do bardzo małego, dodajemy szczyptę soli, następnie ryż, mieszamy, przykrywamy i gotujemy na jak najmniejszym ogniu przez 15 minut. Gasimy ogień, przykrywamy garnek ścierką lub ręcznikiem i pozostawiamy na około 20 – 25 minut. Dodajemy jogurt wymieszamy z żółtkiem, śmietaną i cukrem lub miodem.
W tym czasie truskawki bez szypułek kroimy, małe na pół, duże na ćwiartki. Do naczynia do zapiekania (około 15 na 18 cm) wysmarowanego masłem przekładamy połowę ryżu, następnie truskawki, posypujemy cukrem waniliowym i pozostały ryż, wyrównujemy powierzchnię, posypujemy płatkami migdałów. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i zapiekamy przez około 25 minut. Wyjmujemy, odstawiamy na 10 minut, i podajemy z ulubionymi dodatkami, smacznego 🙂

11 komentarzy do „RYŻ ZAPIEKANY Z TRUSKAWKAMI

  1. Monika-Smakołyki na diecie

    O matko! Ależ to musi być znakomite! Aż mi smaka narobiłaś, mniam:)

    Odpowiedz
  2. Monika

    Ale ciekawy ten przepis! Muszę Ci powiedzieć, że mnie zaskoczył. Koniecznie muszę go wypróbować 🙂

    Odpowiedz
  3. Anonim

    Dzisiaj miałam na obiad smak uczta dla podniebienia wspaniały pysznie obledny brawo i dziękuję za ten przepis

    Odpowiedz
  4. Taita w Irlandii

    Oj tak, smak dzieciństwa – właśnie miałam pisać, że w moim rodzinnym domu często jadłam taki ryż tylko z jabłkami (mieszkaliśmy na wsi i były łatwo dostępne przez dużą część roku) zamiast truskawek. Truskawki też mieliśmy za domem na rabatce, ale jakoś nigdy nie doczekały ryżu 😉
    Ciekawa jestem, czy po tylu latach nadal by mi to smakowało?

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *