Owsianka warstwowa, pyszna, zdrowa, łatwa do zrobienia. Owsianka to świetny pomysł na śniadanie, nawet jeśli nie mamy rano dużo czasu. Owsiankę można przygotować w słoiczku i zabrać ze sobą do pracy. Owsianka warstwowa smakuje rewelacyjnie i dodaje zdrowia i energii na początek dnia. Do owsianki można użyć płatków owsianych błyskawicznych lub klasycznych. Jeśli zdecydujemy się na tradycyjne płatki owsiane, to wieczorem zalewamy wrzącą wodą albo mlekiem, po ostygnięciu wstawiamy na noc do lodówki, a rano wystarczy dodać pozostałe składniki. Smak płatków owsianych podkręcamy orzechami, miodem i szczyptą cynamonu. Dodajemy ulubione owoce sezonowe i gęsty jogurt naturalny. Gorąco polecam 🙂
Przepis:
(na 1 porcję)
4 łyżki płatków owsianych błyskawicznych
1 łyżeczka posiekanych drobno orzechów
2 łyżeczki miodu
szczypta cynamonu
garść malin, garść jagód
około 100 g jogurtu naturalnego
Do słoika lub rondelka wsypujemy płatki owsiane, zalewamy wrzącą wodą lub mlekiem, tak aby płatki były przykryte, odstawiamy na 10 – 15 minut, dodajemy orzechy, miód i cynamon, mieszamy. Do szklanki lub słoika wkładamy połowę płatków, połowę owoców, połowę jogurtu, następnie drugą warstwę płatków, owoców i jogurtu, wierzch dekorujemy owocami, listkami mięty. Smacznego 🙂
Pysznie wygląda. Uwielbiam podobne owsianki. 🙂
Nigdy takiej nie robiłam. Wygląda pysznie na pewno ja zrobię.
Uwielbiam takie dania
Cudo! Rozumiem że jeden słoiczek dla mnie? 😛
Pyszne 🙂
Bardzo lubię owsianki i zawsze rozglądam się za nowym przepisami 😉
Narobiłaś mi na nią ochoty, bo ja jestem z tych, co jedzą też oczami, a ona prezentuje się bardzo, bardzo apetycznie. Dawno nie jadłam owsianki, może niedługo skuszę się na tę właśnie wersję, bo owsianka na wodzie autentycznie nie przechodzi mi przez gardło, mam odruch wymiotny, sorry 😉 Lubię za to taką na mleku.