CHRUPIĄCE ROLADKI Z SZYNKĄ I WARZYWAMI (ROLLSY)

przez | 26 czerwca 2024


Świeże warzywa i szynka zawinięte w placki tortilli. Dzięki obtoczeniu w posiekanych orzechach są chrupiące i jeszcze smaczniejsze. Idealna przekąska na imprezę lub kibicowanie. Roladki z szynką i warzywami to pyszny i apetyczny finger food, czyli przekąska do zjedzenia bez sztućców. Pasują też jako przekąska w ciągu dnia lub przystawka przed daniem głównym. Użyłam szynki gotowanej, ale sprawdzi się też inna wędlina. Serek śmietankowy można zastąpić np. czosnkowym. Chrupiące roladki z szynką i warzywami szybko się robi, a znikają też ekspresowo. Serdecznie polecam 🙂
Przepis:
2 duże tortille
około 150 g serka śmietankowego
kilka liści sałaty lodowej lub rzymskiej
1 mała czerwona papryka
1 mały ogórek
około 100 g szynki w plastrach

około 1o0 g serka do posmarowania wierzchu
5 – 6 łyżek posiekanych drobno orzechów

Tortillę smarujemy serkiem śmietankowym. Układamy plastry szynki, liście sałaty, następnie paprykę i ogórka pokrojone w cienkie słupki (z ogórka należy usunąć pestki) na jednym brzegu. Zwijamy tortille w ciasny rulon, zaczynając od brzegu z pokrojonymi w słupki dodatkami. Zawijamy ciasno folią spożywczą, wkładamy na pół godziny do lodówki. Przed podaniem smarujemy cienko serkiem, obtaczamy w orzechach, kroimy ostrym nożem w poprzek, układamy na talerzu, wbijamy wykałaczki. Smacznego 🙂

12 komentarzy do „CHRUPIĄCE ROLADKI Z SZYNKĄ I WARZYWAMI (ROLLSY)

  1. czerwonafilizanka

    Myślę że idealnie będą sie prezentwały na stole podczas spotkań:)

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *