KNEDLE Z TRUSKAWKAMI

przez | 10 czerwca 2024


Delikatne knedle z ciasta twarogowego z soczystymi truskawkami. Knedle z truskawkami to danie idealne w sezonie truskawkowym. Ciasto twarogowe bez ziemniaków jest lekkie i sprężyste. Knedle z truskawkami to świetna propozycja na letni obiad, można je podać ze śmietaną, jogurtem lub masłem, w sezonie truskawkowym koniecznie do zrobienia, polecam gorąco 🙂
Przepis:
(około 12 – 14 knedli)
250 gramów sera twarogowego
około 150 gramów mąki pszennej
1 – 2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 jajko
12 – 14 małych truskawek

Dodatki: stopione masło, cukier, cynamon, śmietana, jogurt

Truskawki myjemy, usuwamy szypułki i bardzo dokładnie osuszamy ręcznikiem papierowym. Ser rozcieramy łyżką lub miksujemy w malakserze na gładką masę. Dodajemy mąkę ziemniaczaną, jajko, szczyptę soli i około 130 – 150 gramów mąki pszennej (ostateczna ilość mąki zależy od wilgotności sera) i zagniatamy ciasto (jeśli jest bardzo lepkie dodajemy resztę mąki). Dłońmi posypanymi mąką formujemy wałek o średnicy około 4 cm, kroimy na 2 cm paski. Z każdego kawałka ciasta formujemy okrągły cienki placuszek, na środku układamy truskawkę, zawijamy jak pierogi i dokładnie zlepiamy formując kulkę. Gotujemy knedle w dużej ilości wrzącej osolonej wody przez około 7 – 8 minut od momentu wypłynięcia na powierzchnię. Wyjmujemy łyżką cedzakową na talerze, polewamy stopionym masłem, posypujemy cukrem z dodatkiem cynamonu lub śmietaną albo jogurtem. Smacznego 🙂

6 komentarzy do „KNEDLE Z TRUSKAWKAMI

  1. Anonim

    W Czechach knedle uważane są za potrawę narodową, a w Niemczech powstały na temat knedli nawet legendy o tym, jak odważna kobieta rzucając knedlami w wojska króla czeskiego Przemysła Ottokara II obroniła swoje miasto 🙂
    I choć o ‘knedle’ toczy się zaciekły spór pomiędzy Czechami i Niemcami, to nie wiedzą oni, ze są skazani na porażkę, bo najlepsze knedle są Twoje 😉
    Pozdrawiam
    Agnieszka

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *