BUŁGARSKI CHŁODNIK TARATOR

przez | 19 czerwca 2024


Bułgarski chłodnik tarator, czyli zdrowa, lekka i bardzo smaczna zupa. Świetnie orzeźwia w upalny dzień. Podstawą jest gęsty jogurt grecki lub bałkański, ogórki i koperek, do tego wzmacniający smak czosnek, posiekane orzechy włoskie i oliwa. Zupę można dodatkowo schłodzić podając z kostkami lodu. Bułgarski chłodnik pysznie smakuje, orzeźwia i jest banalnie prosty do zrobienia. Ogórki można pokroić w drobną kosteczkę lub zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Konsystencję poprawi dodatek 2 – 3 łyżek kwaśnej śmietany, ale nie jest to niezbędne. Tarator w wersji błyskawicznej podajemy od razu używając mocno schłodzonego jogurtu i kostek lodu lub przygotować dzień wcześniej i przechowywać w lodówce. Serdecznie polecam 🙂
Przepis:
(na dwie porcje)
500 ml mocno schłodzonego, gęstego jogurtu (bałkańskiego, greckiego lub gęsty jogurt naturalny)
1 – 2 łyżki zimnej kwaśnej śmietany (opcjonalnie)
1 długi ogórek szklarniowy (wężowy) lub 3 ogórki gruntowe
2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
sól i pieprz
1 – 2 łyżki oliwy
pęczek koperku posiekanego
1 – 2 łyżki włoskich orzechów posiekanych w grubą kostkę
kilka kostek lodu (opcjonalnie)

Ogórki kroimy wzdłuż, usuwamy pestki, kropimy w małą kostkę lub ścieramy na tarce o dużych oczkach, wlewamy jogurt wymieszamy z czosnkiem i koperkiem, mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem. Skrapiamy oliwa, posypujemy orzechami. Opcjonalnie dodajemy kostki lodu. Smacznego 🙂

13 komentarzy do „BUŁGARSKI CHŁODNIK TARATOR

  1. Hanna

    Bardzo prosty przepis, to duża zaleta tego dania. Jadłam kiedyś podobny chłodnik, był smaczny.
    Pozdrawiam 🙂

    Odpowiedz
  2. Taita w Irlandii

    Mam sąsiadów Bułgarów, ciekawa jestem, czy go jedzą 😉 Jako że jem też oczami, to czuję się zaintrygowana! Jest tak jak lubię: estetycznie i kolorowo 🙂 Takiego jeszcze nigdy nie robiłam, ani nie jadłam (tylko ten “klasyczny”, też był bardzo smaczny)

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *