PODPŁOMYKI Z PATELNI

przez | 8 maja 2024


Podpłomyki, czyli pieczywo naszych słowiańskich przodków. Podpłomyki można podać na słodko lub wytrawnie. W bardzo dawnych czasach ciasto na podpłomyki zawierało tylko mąkę i wodę, a placki wypiekano na rozgrzanym kamieniu. Obecnie można spotkać różne warianty przepisu, w których poza mąką i wodą pojawia się także olej, oliwa, sól i inne przyprawy. Zaraz po usmażeniu są chrupiące, natomiast po zawinięciu w folię i pozostawieniu na kilka minut stają się miękkie i bardziej plastyczne. Podpłomyki są proste do zrobienia, ale trzeba pamiętać, aby dobrze wyrobić ciasto, inaczej mogą być twarde. Do smażenia najlepiej użyć patelni żeliwnej lub teflonowej z grubym dnem. Podpłomyki przypominają mi placki tortilli, można je też podawać z podobnymi dodatkami, jak pizza. Ja akurat przygotowałam je z twarożkiem, pomidorem i ogórkiem. Warto spróbować 🙂
Przepis:
2 szklanki mąki pszennej
160 – 170 ml gorącej wody
2 łyżki oleju
3/4 łyżeczki soli

Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy sól, mieszamy, wlewamy wodę wymieszaną z olejem (ostateczna ilość wody zależy od mąki), najpierw mieszamy łyżką, następnie wyrabiamy rękami do uzyskania jednolitego, elastycznego ciasta (około 10 – 15 minut). Ciasto zawijamy w folię, odstawiamy na 15 minut. Ciasto dzielimy na 6 części, każdą z nich rozwałkowujemy na cienki placek. Podpłomyki smażymy na mocno rozgrzanej patelni po około 1 – 1,5 minuty z każdej strony. Smacznego 🙂

8 komentarzy do „PODPŁOMYKI Z PATELNI

  1. Monika-Smakołyki na diecie

    Pyszna propozycja! Ja w niedzielę z piekarnika takie robiłam;)

    Odpowiedz
  2. Marzynia

    I w tym miejscu muszę się pochwalić, że jestem szczęśliwą posiadaczką starej kuchni kaflowej i gdy robimy te „placuchy” (jak mówi o nich wnuczka) to jest to super-uczta 🙂

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *