Podpłomyki, czyli pieczywo naszych słowiańskich przodków. Podpłomyki można podać na słodko lub wytrawnie. W bardzo dawnych czasach ciasto na podpłomyki zawierało tylko mąkę i wodę, a placki wypiekano na rozgrzanym kamieniu. Obecnie można spotkać różne warianty przepisu, w których poza mąką i wodą pojawia się także olej, oliwa, sól i inne przyprawy. Zaraz po usmażeniu są chrupiące, natomiast po zawinięciu w folię i pozostawieniu na kilka minut stają się miękkie i bardziej plastyczne. Podpłomyki są proste do zrobienia, ale trzeba pamiętać, aby dobrze wyrobić ciasto, inaczej mogą być twarde. Do smażenia najlepiej użyć patelni żeliwnej lub teflonowej z grubym dnem. Podpłomyki przypominają mi placki tortilli, można je też podawać z podobnymi dodatkami, jak pizza. Ja akurat przygotowałam je z twarożkiem, pomidorem i ogórkiem. Warto spróbować 🙂
Przepis:
2 szklanki mąki pszennej
160 – 170 ml gorącej wody
2 łyżki oleju
3/4 łyżeczki soli
Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy sól, mieszamy, wlewamy wodę wymieszaną z olejem (ostateczna ilość wody zależy od mąki), najpierw mieszamy łyżką, następnie wyrabiamy rękami do uzyskania jednolitego, elastycznego ciasta (około 10 – 15 minut). Ciasto zawijamy w folię, odstawiamy na 15 minut. Ciasto dzielimy na 6 części, każdą z nich rozwałkowujemy na cienki placek. Podpłomyki smażymy na mocno rozgrzanej patelni po około 1 – 1,5 minuty z każdej strony. Smacznego 🙂
Takie proste i ekonomiczne jedzenie
Idealne danie na lekki obiad w ciepły dzień. Dziękuję za pomysł 🙂
Pyszna propozycja! Ja w niedzielę z piekarnika takie robiłam;)
NIgdy ich nie jadłam, ale na pewno są pyszne 🙂
Oj takie jedzonko Tygryski lubią najbardziej 🙂
Bardzo lubię takie podpłomyki, szczególnie z mozzarellą i warzywami:)
Wyśmienicie wykonanie podpłomyków. Coś, co warto wypróbować b ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Pozdrawiam Cię cieplutko i od serducha (´ ❥ `)
I w tym miejscu muszę się pochwalić, że jestem szczęśliwą posiadaczką starej kuchni kaflowej i gdy robimy te „placuchy” (jak mówi o nich wnuczka) to jest to super-uczta 🙂