Przygotowanie zupy azjatyckiej jest łatwe i szybkie. Zupa azjatycka to niebanalne danie, pełne smaku, pożywne, a jednocześnie lekkie. Jeśli lubicie potrawy azjatyckie, to zupa na pewno przypadnie Wam do gustu. Zupa azjatycka jest gęsta, sycąca dzięki makaronowi, wielosmakowa dzięki azjatyckim dodatkom, tj. sos rybny, sos sojowy, ocet winny, kapusta pak choi. Ta zupa może zastąpić cały obiad, pysznie smakuje o każdej porze roku. Łatwa do zrobienia, pełna smaku zupa azjatycka. Do zupy dodałam kurczaka, ale można ją zrobić w wersji bezmięsnej, np. z podsmażonymi pieczarkami. Serdecznie polecam 🙂
Przepis:
1 litr bulionu warzywnego lub drobiowego
2 łyżeczki sosu rybnego
2 łyżeczki sosu sojowego
1 łyżeczka octu z białego wina
1 łyżka soku z cytryny lub limonki
1 ząbek czosnku pokrojony w plasterki
1 cm imbiru
2 marchewki obrane, pokrojone w słupki
1 pierś kurczaka pokrojona w cienkie paski
1/2 łyżeczki cukru
1 łyżeczka sosu Worcestershire
25 g makaronu ryżowego
2 cebule dymki pokrojone w małe kawałki
1 mała kapusta pak choi pokrojona w paski
sól i pieprz
Dodatki: jajko na twardo, dymka, kolendra, papryczka chili, limonka, cytryna
Do garnka wlewamy bulion, dodajemy czosnek, imbir, sos rybny, sos sojowy, ocet winny, sok z cytryny lub limonki, gotujemy na małym ogniu przez 5 minut, dodajemy kurczaka i marchewkę, gotujemy przez 10 minut. Dodajemy sos Worcestershire, cukier i makaron, gotujemy przez 2 minuty, dodajemy kapustę i dymkę, gotujemy przez minutę. Doprawiamy solą, pieprzem, ewentualnie chili, podajemy na ciepło z dodatkami. Smacznego 🙂
Jeśli nie macie kapusty pak choi, ugotowaną zupę można podać posypaną pokrojoną w cienkie paseczki kapustą pekińską 🙂
Bardzo ciekawy przepis. Muszę go wypróbować, szczególnie, że lubię azjatyckie zupy, ale przeważnie jadam je na mieście. Pozdrawiam, Edyta
Lubie azjatyckie klimaty w kuchni 🙂
Jeszcze nie jadłam ale wygląda bardzo smakowicie!
Pysznie wygląda. Super. Uwielbiam azjatyckie smaki. 🙂
To może być mega smaczne. Chyba czas wypróbować ten przepis.
W zeszłym roku po raz pierwszy zrobiłam azjatycki rosół i muszę przyznać, że zakochałam się w tym smaku. Fakt, jest bardzo pracochłonny, ale jego oryginalny smak i aromat wszystko wynagradza 🙂
Może zrobię w ten długi weekend. Wygląda na lekką, przyjemną w robieniu i smaczną.
Nie jadłam jeszcze tego typu zupy, ale wygląda bardzo apetycznie:)
Twoja zupa azjatycka na pewno trafi do mojego menu. Cieszę się, że podałaś też wersję bez mięsa
Witam Cię serdecznie
Bardzo wspaniała zupa azjatycka. Szybko i smacznie b 🙂
Pozdrawiam Cię Cieplutko i od serca :-)B<3