Ekspresowy deser inspirowany ciastem malinowa chmurka. Prosty do zrobienia, pyszny i efektowny, po prostu idealny, gdy mamy ochotę na świetny deser bez wysiłku. Na spodzie chrupiące płatki migdałów, delikatny krem ze śmietanki i mascarpone i kwaskowy dżem malinowy. Dżem w deserze można zastąpić świeżymi malinami, też będzie smakował wyśmienicie. Deser malinowa chmurka na pewno zachwyci każdego łasucha. Gorąco polecam 🙂
Przepis:
200 g śmietanki 30% lub 36 % schłodzonej
125 g mascarpone schłodzonego
2 łyżeczki cukru pudru
1 łyżeczka cukru waniliowego
około 150 g dżemu malinowego
płatki migdałów
Śmietankę, mascarpone i cukier ubijamy przez kilka minut mikserem z końcówką o ubijania, aż powstanie krem. Na dno szklanych naczyń wkładamy płatki migdałów, następnie połowę kremu, warstwę dżemu, pozostały krem. Wierzch możemy posypać kolorowymi posypkami lub pokruszonymi bezami. Jeśli deseru nie podajemy od razu, to przechowujemy w lodówce Smacznego 🙂
Wygląda smacznie 🙂
Pyszne połączenie smaków 😀 Uwielbiam ciasto malinowa chmurka i chętnie wypróbuję wersję skróconą.
Do deserow z mascarpone nie trzeba mnie przekonywac bo je uwielbiam 🙂 Piekna prezentacja!
Cudnie wygląda. Myślę że nikt by nie przeszedł obojętnie obok takiego deseru.
Uwielbiam podobne deserki. 🙂
Takie deserki bardzo kojarzą mi się z tym pięknym, letnim czasem.
Wygląda przepysznie! Muszę koniecznie sobie taki zrobić 🙂 Zwłaszcza, że nie wymaga dużej ilości czasu.
Musi być przepyszny, wygląda obłędnie aż się chce go zjeść! 🙂
Świetna, bardzo apetyczna inspiracja!
Deserek lekki i pyszny jak chmurka!
Idealne na imprezę. Chętnie spróbuję.
Cudeńko! I ta nazwa taka urocza!
Bardzo lubię takie połączenie!
Muszę przyznać, że bardzo ciekawie wygląda ten deser. Możliwe, że wypróbuję przepis i zrobię go na jedno ze spotkań rodzinnych.
Śliczności 🙂 Uwielbiam domowe desery oraz cista, szczególnie w sezonie owocowym 🙂
Czym zastąpić śmietanę i mascarpone, bo mam zakaz produktów mlecznych..?
Z góry dziękuję za odpowiedź.
Proponuję mleczko kokosowe (trzeba je najpierw schłodzić przez kilka w lodówce i użyć tylko tej gęstej części) ubijać przez 2 3 minuty i dodać ubitą pianę z białka z cukrem pudrem, delikatnie wymieszać 🙂 powinno się udać, chociaż smak będzie inny 🙂
Pozdrawiam,
M
Uwielbiam tego typu desery, świetne połączenie smaków:)
Super deserek, moje smaki 😀