BŁYSKAWICZNE EKLERKI (BEZ PIECZENIA)

przez | 9 maja 2024


Bajeczne eklerki bez pieczenia. Dwa kruche podłużne biszkopty przełożone delikatnym kremem z bitej śmietany i mascarpone, polane roztopioną czekoladą i wzbogacone borówkami. Błyskawiczne eklerki bez pieczenia to fantastyczny deser, który robi się bez wysiłku, smakuje przepysznie i wygląda jak z cukierni. To rewelacyjny pomysł, gdy mamy ochotę na coś słodkiego, ale nie mamy czasu lub ochoty na pieczenie. Do przygotowania najlepiej użyć włoskich podłużnych biszkoptów, bo są bardziej kruche, niż zwykłe. Nadzienie to może być również bita śmietana, krem budyniowy lub czekoladowy, albo mascarpone wymieszane z miodem i cukrem waniliowym. Borówki można zastąpić malinami lub pokrojonymi truskawkami. Ja lubię ozdobić eklerki czekoladą, ale posypane cukrem pudrem też będą smaczne, zależnie od tego na co mamy ochotę. Biszkopty można też pokroić wzdłuż na pół, wtedy eklerki będą niższe, ale też pyszne. Gorąco polecam 🙂
Przepis:
20 podłużnych włoskich biszkoptów (takich jak do tiramisu)
125 g śmietanki kremówki 36% schłodzonej
200 g mascarpone schłodzonego
3 – 4 łyżeczki cukru pudru
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
75 g czekolady deserowej lub gorzkiej
1 łyżeczka masła
borówki amerykańskie lub inne owoce

Schłodzoną śmietankę i mascarpone ubijamy z cukrem i wanilią przez kilka minut na krem, przekładamy do rękawa cukierniczego. Na 10 biszkoptach wyciskamy krem, układamy owoce, przykrywamy pozostałymi biszkoptami. W kąpieli wodnej lub w mikrofalówce roztapiamy czekoladę z masłem, ozdabiamy wierzch. Podajemy od razu lub przechowujemy w lodówce. Smacznego 🙂

16 komentarzy do „BŁYSKAWICZNE EKLERKI (BEZ PIECZENIA)

  1. Monika-Smakołyki na diecie

    Rany! Ale cudo! Szkoda jeść,ja bym tylko podziwiała bo wygląda obłędnie ten deser!!!

    Odpowiedz
  2. Edyta

    Ślicznie wyglądają i muszą być pyszne! A do tego łatwe w przyrządzeniu, nie można chcieć więcej. 🙂

    Odpowiedz
  3. Patryk, żywienie zbiorowe - gastronomia & psychologia

    Bardzo interesujący i kreatywny zarazem sposób przygotowania szybkiego i smacznego deseru. Koniecznie wypróbuję w przyszłości takich eklerków w wersji bez pieczenia. Dzięki Ci za to, że dzielisz się z nami takimi kreatywnymi przepisami :)B
    Pozdrawiam Cię cieplutko i od serducha <3(^з^)

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *