Łosoś teriyaki to rewelacyjny sposób na pyszne i wyjątkowe, a jednocześnie proste danie. Łosoś teriyaki wyróżnia się wielosmakowym sosem, który świetnie komponuje się z łosiem. Najlepiej smakuje z ryżem i zielonymi warzywami, np. brokułami lub szparagami. Łosoś teriyaki, czyli egzotyczny pomysł na łososia, obok którego nie można przejść obojętnie. Teriyaki to marynata, w której marynujemy rybę, ale także sos, do polania łososia. Danie łatwe do zrobienia z uwagi na gotowy sos teriyaki wzbogacony sokiem z limonki, czosnkiem, imbirem i odrobiną chili. Sos teriyaki można też przygotować w domu, chociaż nie zawsze można znaleźć potrzebne składniki, tj. shoyu (japoński sos sojowy), mirin (japońskie wino), sake (japońska wódka), dlatego prościej użyć kupionego sosu. Nazwa “teriyaki” pochodzi od dwóch japońskich słów: “teri”, oznaczającego połysk lub połyskujący, oraz “yaki”, oznaczającego grillowanie lub smażenie, razem oznaczają “grillowane lub smażone z połyskiem”. W ten sposób można przygotować nie tylko łososia, ale też kurczaka albo krewetki. Serdecznie polecam, warto spróbować 🙂
Przepis:
600 g filetu z łososia
(teriyaki)
100 ml sosu teriyaki
sok z 1/2 limonki
2 łyżki miodu
1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
1 łyżeczka startego imbiru
1/5 łyżeczki ostrej papryki w proszku lub płatków chili
2 łyżki oleju sezamowego
Dodatki: prażone ziarna sezamu, limonka
Łososia kroimy na cztery kawałki. W misce mieszamy składniki teriyaki (bez oleju), wkładamy łososia, mieszamy delikatnie, aby ryba pokryła się marynatą, odstawiamy na pół godziny. Wyjmujemy łososia z marynaty, osuszamy dokładnie ręcznikiem papierowym, układamy na rozgrzanej patelni grillowej lub patelni teflonowej z grubym dnem i smażymy przez około 4 – 5 minut z jednej strony, przekładamy na drugą stronę i smażymy przez około 2 – 3 minuty. W tym czasie marynatę przelewamy do małego rondelka, dodajemy olej sezamowy, zagotowujemy i gotujemy na małym ogniu mieszając przez około 2 – 3 minuty, w razie potrzeby przecieramy przez sitko. Usmażonego łososia podajemy z sosem teriyaki, skropionego sokiem z limonki i posypanego ziarnami sezamu. Smacznego 🙂
Z przyjemnością bym skonsumowała 🙂
Tak apetycznie wygląda że trudno poprzestać na jednej porcji:)
To ja chyba wypróbuje na kurczaku. Nie jestem fanką łososia
Mogłabym spróbować. Wygląda smacznie.
Wspaniały przepis 🧡
Zapisuję i zrobię koniecznie :))
Serdecznie pozdrawiam
Pyszności. Zapisuję przepis. Uwielbiam łososia i sos teriyaki. 🙂
Wygląda naprawdę bardzo smakowicie 🙂
Pierwszy raz słyszę o łososiu Teriyaki. Jestem bardzo ciekawa jak smakuje to danie 🙂
Mmm ♥ Robiłam kurczaka teriyaki ale łososia jeszcze nie! Muszę przetestować 😀
Miłego dnia! 🙂
Angelika
Super przepis 🙂
Bardzo ciekawy pomysł na łososia. 😉