ZIEMNIACZKI KSIĘŻNEJ (DUFINKI)

przez | 17 marca 2024


Rewelacyjny sposób, aby podać ziemniaki w elegancki sposób. Ziemniaczki księżnej nie tylko pysznie smakują, ale również przepięknie dekorują stół w czasie wyjątkowych okazji, np. świąt Wielkanocnych. Chrupiące na zewnątrz i delikatne w środku. Przygotowanie ich jest proste i nie wymaga wielu składników. To prosty, a jednocześnie świetny sposób na podanie ziemniaków w bardziej wytworny sposób. Taki dodatek sprawia, że nawet zwykłe danie obiadowe wygląda szykownie. Z ziemniaków można przygotować mnóstwo fajnych dań, jednym z nich są ziemniaki duchesse, danie pochodzące z kuchni francuskiej „pommes duchesse”, a w Polsce często nazywane po prostu dufinki. To wersja wzbogacona dodatkiem parmezanu, który dodaje smaku. Gorąco polecam 🙂

Przepis:
(na około 15 szt.)
250 g ziemniaków (waga po obraniu)
1 żółtko
20 g miękkiego masła
20 g drobno startego parmezanu
sól, pieprz
szczypta tartej gałki muszkatołowej

Obrane ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie, odcedzamy i odparowujemy. Jeszcze ciepłe przeciskamy przez praskę, dodajemy masło, żółtko i ser, mieszamy, doprawiamy solą, pieprzem i gałką. Odstawiamy do ostygnięcia. Przekładamy do rękawa cukierniczego z gwiaździstą, szeroką końcówką i wyciskamy nieduże rozetki na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i pieczemy 15 – 20 minut, aż brzegi się lekko przyrumienią. Podajemy od razu jeszcze gorące. Smacznego 🙂

8 komentarzy do „ZIEMNIACZKI KSIĘŻNEJ (DUFINKI)

  1. Taita w Irlandii

    To prawda, prezentacja ma ogromne znaczenie, w końcu jemy nie tylko ustami, ale także oczami.
    Zaskoczyła mnie obecność żółtka, nie wiedziałam, że dodaje się je do ziemniaków. Nigdy nie miałam okazji jeść ich w takiej postaci.
    Pozdrawiam serdecznie ze świętującej swoje święto narodowe Irlandii 😉

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *