SERNIK Z 3 SKŁADNIKÓW

przez | 14 marca 2024


Rewelacyjny sernik z 3 składników, niezwykle delikatny, o piankowej konsystencji, po prostu rozpływa się w ustach. Wzorowany na serniku japońskim, najdelikatniejszym ze wszystkich serników. Wystarczą jajka, serek i biała czekolada, aby cieszyć się tym pysznym sernikiem. Ten sernik nie zawiera żadnego budyniu, czy mąki. Sernik z 3 składników pasuje na Wielkanoc lub bez okazji. Gorąco polecam 🙂
Przepis:
5 jajek
200 g białej czekolady
200 g serka (typu Philadelphia)

Żółtka oddzielamy od białek. Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej lub mikrofalówce. Serek i żółtka mieszamy rózgą, dodajemy przestudzoną, ale nadal płynną czekoladę, mieszamy. Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli, dodajemy partiami do masy serowo-czekoladowej i delikatnie mieszamy silikonową szpatułką. Przekładamy do tortownicy o średnicy 20 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Tortownicę owijamy bardzo dokładnie folią aluminiową, aby nie dostała się do środka woda. Umieszczamy ją w większej blaszce, do której wlewamy gorącą wodę do 1/3 wysokości formy (jest to tzw. „kąpiel wodna”). Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i pieczemy przez 15 minut, a następnie zmniejszamy temperaturę do 160 stopni i pieczemy przez 30 minut. Po upieczeniu zostawiamy sernik japoński w zamkniętym piekarniku przez kolejne 30 minut. Wyjmujemy i studzimy. Sernik może lekko opaść, ale to normalne. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem, smacznego 🙂

14 komentarzy do „SERNIK Z 3 SKŁADNIKÓW

  1. Monika-Smakołyki na diecie

    Rany, ale super pomysł! Twój sernik dowodzi że nie trzeba mieć całej baterii składników, żeby delektować się pysznym puszystym serniczkiem!

    Odpowiedz
  2. Taita w Irlandii

    Myślałam, że to biszkopt (których nie lubię), a to serniczek! Muszę Ci powiedzieć, że cieszę się ogromnie, iż nasze drogi się skrzyżowały, bo masz fantastyczne te przepisy! Moje ulubione to takie jak ten dzisiejszy – z krótką listą składników, a do tego szybkie i proste do wykonania.

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *