Bardzo prosta, a jednocześnie pyszna i puszysta babka cytrynowa. Świetny pomysł na Wielkanocną babkę bez wysiłku, ze składników, które zawsze mamy w domu. Ciasto ucierane, ale łatwe do zrobienia o cytrynowym smaku i zapachu. Babka jest lekka i mięciutka, idealnie pasuje do kawy, herbaty lub kakao. Co roku piekę na Wielkanoc babkę drożdżową, ale myślę, że puszysta babka cytrynowa też będzie pojawiać się na moim świątecznym stole, bo jest tego warta. Babkę cytrynową przygotowuje się też szybciej, bo nie trzeba czekać, aż ciasto drożdżowe urośnie, trzeba tylko pamiętać o tym, aby dobrze ubić jajka z cukrem. Serdecznie polecam, warto się skusić 🙂
Przepis:
4 jajka w temperaturze pokojowej
3/4 szklanki drobnego cukru lub cukru pudru
1 szklanka mąki pszennej tortowej
1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
1 i 1/2 łyżeczka proszku do pieczenia
200 g masła rozpuszczonego i ostudzonego
sok wyciśnięty z 1/2 cytryny
skórka otarta z cytryny
(*szklanka o pojemności 250 ml)
Przesianą mąkę pszenną i ziemniaczaną mieszamy z proszkiem do pieczenia. Mikserem z końcówką do ubijania ubijamy jajka z cukrem przez około 10 minut na jasną, gęstą i puszystą masę. Stopniowo dodajemy mieszanką mąk ubijając na jak najwolniejszych obrotach tylko do połączenia składników. Dodajemy masło w trzech partiach i na koniec sok z i skórkę z cytryny. Masę przelewamy do keksówki (12 na 25 cm) wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównujemy powierzchnię, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez około 40 – 45 minut do tzw. suchego patyczka (jeżeli pod koniec pieczenia, babka za mocno się zrumieni, można ją przykryć luźno folią aluminiową). Wyjmujemy formę z piekarnika, odstawiamy do ostygnięcia, babkę wyjmujemy z formy, przed podaniem posypujemy cukrem pudrem lub lukrujemy, smacznego 🙂
Inspiracja z napiecyku.pl
Uwielbiam takie puszyste babki
Idą święta zatem każde babkowe przepisy zdecydowanie na wagę złota 🙂
Uniwersalne ciasto
Cudowna babka, idealna na wszelkie okazje ale i bez.
Ten rodzaj babki kojarzy mi się z moją babcią 🙂 Robiła przepyszne babki!
Pyszna klasyka wielkanocna! 🙂
Lubię każdy rodzaj babki 🙂
Dzięki za przepis!
Jak dla mnie obowiązkowe ciasto na Wielkanoc. Pięknie ci wyszło.
Moja mama na Wielkanoc robi właśnie cytrynową babkę,
Jak ona pysznie wygląda! Uwielbiamy z moją rodziną takie babki, ja osobiście cytrynową chyba najbardziej. Nie piekę, ale na ten przepis chyba się skuszę 🙂
uwielbiam takie babki