OMLET BISZKOPTOWY

przez | 3 marca 2024


Mięciutki i puszysty omlet biszkoptowy. Smakuje i dzieciom i dorosłym, idealny na śniadanie, deser lub podwieczorek. Sycący, ale nie ciężki, przypomina ciasto biszkoptowe, ale jest szybszy w przygotowaniu i nie trzeba włączać piekarnika. Omlet biszkoptowy można podać z dżemem, owocami, nutellą, miodem, kremowym twarożkiem, bitą śmietaną lub gęstym jogurtem w lżejszej wersji. Omlet biszkoptowy smakuje wybornie i jest łatwy do zrobienia, trzeba tylko trzymać się dokładnie przepisu. Uwielbiam podawać omlet biszkoptowy na śniadanie w weekend, kiedy nie trzeba się spieszyć i można się nim delektować w spokoju 🙂 Warto się skusić 🙂
Przepis:
(na 1 omlet)
2 jajka
szczypta soli
2 płaskie łyżki mąki pszennej
odrobina masła lub oleju do natłuszczenia patelni

Białka oddzielamy od żółtek. Żółtka roztrzepujemy widelcem, białka ubijamy mikserem ze szczyptą soli na sztywną pianę na wysokich obrotach miksera z końcówką do ubijania, następnie zmniejszamy obroty do minimum, dodajemy partiami żółtka ubijając przez około pół minuty, na koniec wsypujemy przesianą mąkę i mieszamy delikatnie silikonową łopatką, aby wmieszać mąkę, ale piana nie opadła. Patelnię teflonową o średnicy 18 – 20 cm smarujemy masłem lub olejem, nakładamy masę na omlet, smażymy na małym ogniu przez około 4 – 5 minut, odwracamy ostrożnie przy pomocy silikonowej szpatułki (lub dwóch) na drugą stronę, smażymy przez około 2 – 3 minuty, przekładamy na talerz i podajemy z dodatkami. Smacznego 🙂

8 komentarzy do „OMLET BISZKOPTOWY

  1. Monika-Smakołyki na diecie

    Pyszności nad pysznościami, aż się głodna zrobiłam:)

    Odpowiedz
  2. Martyna

    Cały czas myślę, że muszę zrobić swoje pierwsze podejście do omletu! Chyba spróbuję Twojej wersji 🙂

    Odpowiedz
  3. Taita w Irlandii

    Wygląda obłędnie! Tak się składa, że chodził ostatnio za mną omlet, więc zrobiłam go w niedzielę na śniadanie, jednak nie na słodko tylko z awokado i łososiem, też dobry, choć Twój pewnie o niebo smaczniejszy 🙂

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *