KRUCHA SZARLOTKA Z ANANASEM

przez | 29 lutego 2024


Wyborna szarlotka, która zachwyci każdego. Na spodzie delikatne kruche ciasto, na wierzchu chrupiąca kruszonka, a w środku kwaskowe jabłka i słodki ananas, pachnące wanilią i cynamonem. Fantastyczna domowa szarlotka, idealna na rodzinne spotkanie lub babski wieczór. Już podczas pieczenia, pachnie tak pięknie, że nie można się oprzeć. Uwielbiam szarlotkę i chociaż to ciasto kojarzy się z jesienią, to jak dla mnie pysznie smakuje o każdej porze roku, a z dodatkiem ananasa jeszcze lepsze. Do szarlotki pasuje zarówno świeży ananas, jak też z puszki. Gorąco polecam 🙂 Warto się skusić 🙂
Przepis:
(ciasto na tortownicę o średnicy 22 cm)
300 g mąki pszennej tortowej
szczypta soli
200 g masła
1 żółtko
50 g cukru pudru
1 – 2 łyżki zimnej kwaśniej śmietany
(nadzienie)
800 g jabłek na szarlotkę (twarde i kwaśne)
5 plastrów ananasa (świeży lub z puszki)
4 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki cukru waniliowego
1 łyżeczka cynamonu
4 – 5 łyżek cukru pudru

2 łyżki bułki tartej
cukier puder do posypania wierzchu

Masło wkładamy na pół godziny do zamrażalnika. Mąkę przesiewamy do malaksera, dodajemy sól, cukier i masło starte na tarce o dużych oczkach, miksujemy do pojawienia się pierwszych grudek, dodajemy żółtko i zimną śmietanę, miksujemy do połączenia składników w ciasto. Ciasta kruchego nie można długo wyrabiać, bo będzie twarde. Na podsypany mąką papier do pieczenia wykładamy 2/3 ciasta, spłaszczamy wałkiem posypanym mąką i wałkujemy podsypując odrobiną mąki na grubość 5 mm. Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia, boki smakujemy masłem. Przenosimy delikatnie ciasto do formy papierem do góry, wkładamy do formy, odklejamy papier, układamy ciasto, tak aby przylegało do dna i boków na wysokość około 2,5 – 3 cm, spód dziurkujemy widelcem, wstawiamy do lodówki na godzinę. Pozostałe ciasto formujemy z kulę, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na godzinę. Jabłka obieramy, kroimy na ćwiartki, każdą ćwiartkę wzdłuż na pół i w poprzek na plasterki grubości około 3 – 4 mm. Plastry ananasa dokładnie osuszamy ręcznikiem papierowym, kroimy na małe kawałki takiej wielkości jak jabłka. Owoce wkładamy do miski, dodajemy mąkę ziemniaczaną, cynamon, cukier waniliowy, cukier, mieszamy sylikonową szpatułką lub potrząsamy, żeby mąka i cukier pokryły owoce. Wyjmujemy formę z ciastem z lodówki, wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni, pieczemy przez 10 minut, wyjmujemy, posypujemy bułką tartą, nakładamy nadzienie, lekko dociskamy, wyrównujemy powierzchnię. Na nadzienie wykładamy resztę ciasta startego na tarce o dużych oczkach, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (na dolną półkę) i pieczemy przez około 40 – 45 minut. Wyjmujemy, czekamy aż ostygnie i dopiero odpinamy obręcz, przed podaniem posypujemy cukrem pudrem, smacznego 🙂

15 komentarzy do „KRUCHA SZARLOTKA Z ANANASEM

  1. Patryk, żywienie zbiorowe - gastronomia & psychologia

    Jestem Tobie niezmiernie wdzięczny za to, że dzielisz się z nami takimi wspaniałymi przepisami na proste ciasta. Szarlotki z dodatkiem ananasa jeszcze nie próbowałem i szczerze powiem, że mam zamiar wypróbować tą wersję szarlotki. Jestem naprawdę ciekaw, jak ona smakuje 🙂
    Pozdrawiam Cię cieplutko i od serducha 🙂 <3

    Odpowiedz
  2. Marzynia

    Ja też nie próbowałam z ananasem, ale to musi być smakowita odmiana od klasyki 🙂

    Odpowiedz
  3. Monika-Smakołyki na diecie

    Takiej szarlotki jeszcze nie robiłam, ten ananas to bardzo ciekawy pomysł

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *