ZUPA RYŻOWA

przez | 4 marca 2024


Delikatna, lekka zupa ryżowa, która dla wielu osób kojarzy się ze smakami z dzieciństwa. Łatwa do przygotowania, lekkostrawna, a jednocześnie pożywna. Warto ją jeść, bo dostarcza zdrowych składników. Zupa ryżowa idealna i dla dzieci i dla dorosłych. Proste składniki, które można kupić bez problemu w każdym sklepie. Zupę można ugotować na skrzydełkach lub korpusie kurczaka, ale także na przykład na skrzydle indyka. Warzywa można zetrzeć na tarce o dużych oczkach lub pokroić w kosteczkę, tak jak u mnie. Dla koloru dodaję do zupy szczyptę kurkurmy. Serdecznie polecam 🙂
Przepis:
4 skrzydełka z kurczaka
3 marchewki obrane pokrojone w małą kostkę
1 pietruszka obrana, pokrojona w małą kostkę
1 listek laurowy
3 ziarenka ziela angielskiego
60 g ryżu
sól i pieprz
szczypta kurkumy
koperek do posypania

Skrzydełka wkładamy do garnka, zalewamy 1,5 l wody, zagotowujemy, odszumowujemy, dodajemy listek laurowy i ziele angielskie, przykrywamy, gotujemy na małym ogniu przez 15 minut. Dodajemy marchewkę i pietruszkę, przykrywamy gotujemy przez 10 minut, dodajemy ryż przepłukany zimną wodą na sitku, gotujemy około 15 minut. Doprawiamy solą, pieprzem i kurkumą. Podajemy z kawałkami kurczaka, posypaną koperkiem. Smacznego 🙂

10 komentarzy do „ZUPA RYŻOWA

  1. Justyna

    Lubię takie proste, a zarazem pożywne zupy. Z pewnością zrobię ją w najbliższym czasie !!! Pozdrawiam serdecznie

    Justyna

    Odpowiedz
  2. Monika-Smakołyki na diecie

    Bardzo ciekawy pomysł na zupę, lekki a sycący.

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *