ZUPA KREM Z BURAKA Z CHRZANEM

przez | 21 lutego 2024


Zupa krem z buraka, nie tylko pyszna, ale też bardzo zdrowa, pełna cennych witamin i składników odżywczych. Świetnie wygląda, a wzbogacona odrobiną chrzanu smakuje jeszcze lepiej. Zupa krem z buraka z chrzanem to prawdziwa bomba smaków oraz minerałów. Dodatek jajka sprawia, że jest bardzo pożywna i jeszcze bardziej kolorowa. Zupa krem z buraka z chrzanem przypomina smaki znane z wielkanocnego stołu. Dzięki burakom mamy lepszą odporność, wolniej się starzejemy i zapobiegamy nowotworom. Słodycz buraków przełamuje dodatek chrzanu i soku z cytryny. Najlepiej wybrać małe, jędrne buraki, które mają więcej smaku i szybciej się gotują. Zupę można zabielić śmietaną, śmietanką lub mleczkiem kokosowym, według gustu. Jeśli użyjemy śmietany zupa będzie bardziej kwaskowa, a w przypadku śmietanki lub mleczka kokosowego zyska dodatkową słodycz. Bardzo serdecznie polecam 🙂
Przepis:
500 g buraków obranych, pokrojonych w małą kostkę
1 mała cebula drobno pokrojona
2 ząbki czosnku drobno pokrojone
2 łyżki oliwy
1 łyżeczka masła
125 g ziemniaków obranych, pokrojonych w kostkę
1/2 łyżeczki tymianku
szczypta cukru
szczypta ostrej papryki w proszku
500 ml bulionu warzywnego
sok z 1/2 cytryny
1 – 2 łyżeczki tartego chrzanu
sól i pieprz
1/2 szklanki śmietany, śmietanki lub mleczka kokosowego
Dodatki: jajka na twardo, natka pietruszki

W garnku rozgrzewamy masło i oliwę. Wrzucamy cebulę, lekko solimy i smażymy na małym ogniu przez 3 minuty, dodajemy czosnek, tymianek, smażymy przez minutę, dodajemy buraki, ziemniaka, smażymy mieszając przez 1 – 2 minuty. Wlewamy wodę lub bulion, przykrywamy, gotujemy przez około 30 minut, dodajemy chrzan, gotujemy przez 5 minut, sprawdzamy czy buraki są miękkie, blendujemy na krem, doprawiamy sokiem z cytryny, cukrem, papryką, solą i sporą ilością pieprzu, dodajemy śmietanę, śmietankę lub mleczko kokosowe, wcześniej wymieszane z kilkoma łyżkami zupy (jeśli zupa jest za gęsta dolewamy trochę wody lub bulionu). Podajemy zupę z dodatkami, smacznego 🙂

11 komentarzy do „ZUPA KREM Z BURAKA Z CHRZANEM

  1. Klaudia Zuberska

    Bardzo lubię buraczki, ale takiej zupy, z takim zestawieniem nie jadłam. Z pewnością ma cudowny smak, chętnie spróbuję, dziękuję za inspirację! 🙂

    Odpowiedz
  2. Patryk, żywienie zbiorowe - gastronomia & psychologia

    Witam Cię serdecznie 🙂
    Bardzo smaczna i pożywna zupa. Jajka ugotowane na twardo to wspaniały dodatek dekoracyjny do zup, który również dostarcza białko, witaminy i składniki mineralne. Wspaniała zupa, którą również można serwować konsumentom w lokalach gastronomicznych.
    Pozdrawiam Cię cieplutko i od serca 🙂 <3

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *