ANANAS W CIEŚCIE

przez | 23 lutego 2024


Słodkie i soczyste plastry ananasa otulone mięciutkim ciastem naleśnikowym, smakują i dzieciom i dorosłym. Można je podać na śniadanie, deser lub podwieczorek, posypane cukrem pudrem lub polane syropem klonowym z kleksem śmietany. Nie wymagają wysiłku, ani specjalnych umiejętności czy składników. Ananas w cieście to rewelacyjny pomysł na coś pysznego i łatwego do przygotowania. Można użyć ananasa z puszki lub świeżego. Gorąco polecam 🙂
Przepis:
150 g mąki pszennej tortowej
łyżeczka cukru pudru
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
130 ml mleka
2 jajka
1 puszka ananasów w syropie o wadze około 430 g
2 – 3 łyżki mąki pszennej do panierowania

olej do smażenia lub 2/3 oleju z 1/3 masłem

Do miski wsypujemy przesianą mąkę, proszek do pieczenia i cukier, mieszamy rózgą lub mikserem z końcówką do ubijania, dodajemy mleko i jajka, mieszamy do uzyskania gęstego ciasta naleśnikowego. Plastry ananasa dokładnie osuszamy ręcznikiem papierowym, panierujemy w mące, strząsamy nadmiar mąki. Na dużej patelni rozgrzewamy olej lub olej i masło (powinna być około 2 mm warstwa tłuszczu), plastry ananasa zanurzamy w cieście z obu stron przy pomocy widelca, wyciągamy z ciasta, otrząsamy nadmiar ciasta, smażymy partiami na średnim ogniu przez około 2 – 3 minuty z jednej i drugiej strony, przekładamy na ręcznik papierowy, podajemy ciepłe z dodatkami. Smacznego 🙂

14 komentarzy do „ANANAS W CIEŚCIE

  1. Angelika Rydczak

    Witaj ♥
    Brzmi świetnie 😀 Chętnie spróbowałabym takie cudo 😀
    Miłego dnia! 🙂 Pozdrawiam serdecznie!
    PS. Dziękuję za komentarz u mnie 😉
    Angelika

    Odpowiedz
  2. Świat Minimalistki

    U mnie w domu tak uwielbiamy ananasa, że jak go rozkroimy (lub otworzymy puszkę), to znika w mgnieniu oka. Musiałabym kupić dodatkową puszkę, czy dodatkowego ananasa, by zrobić ten przepis, he, he. 🙂

    Odpowiedz
  3. Adrasteja

    Lubię ananasa, ale szczerze mówiąc nigdy go nie jadłam w takiej formie. Koniecznie muszę przetestować. Myślę, że będzie smakował obłędnie 🙂 Pozdrawiam cieplutko.

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *