PLACKI ZIEMNIACZANE Z BATATÓW

przez | 28 lutego 2024


Chrupiące i aromatyczne placki ziemniaczane z batatów. Znane i lubiane danie w nowej wersji. Słodycz batatów przełamują aromatyczne przyprawy, jak czosnek, kmin rzymski i imbir. Świetna propozycja na obiad lub kolację. Można je podać z jogurtem, kwaśną śmietaną lub ulubionym sosem, np. pieczarkowym. Pyszne i proste w przygotowaniu placki ziemniaczane z batatów smakują i na ciepło i na zimno. Warto spróbować 🙂
Przepis:
1 batat o wadze około 400 g
2 jajka
2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
1/2 łyżeczki kminu rzymskiego
1/2 łyżeczki mielonego imbiru
szczypta ostrej papryki w proszku
2 jajka
3 łyżki mąki pszennej
sól i pieprz
olej do smażenia

Obranego batata ścieramy na tarce o dużych oczkach, przekładamy do miski, dodajemy pozostałe składniki, mieszamy. Na patelni rozgrzewamy olej (powinna być około 2 mm warstwa), nakładamy po łyżce masy na 1 placek, uklepujemy tworząc cienki placek, smażymy przez około 2 – 3 minuty z jednej strony i z drugiej, przekładamy na ręcznik papierowy, podajemy z ulubionymi dodatkami. Smacznego 🙂

9 komentarzy do „PLACKI ZIEMNIACZANE Z BATATÓW

  1. Monika-Smakołyki na diecie

    Ależ one uroczo wygląda. Tak apetycznie że trudno się powstrzymać przed zjedzeniem:)

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *