Chrupiące i aromatyczne placki ziemniaczane z batatów. Znane i lubiane danie w nowej wersji. Słodycz batatów przełamują aromatyczne przyprawy, jak czosnek, kmin rzymski i imbir. Świetna propozycja na obiad lub kolację. Można je podać z jogurtem, kwaśną śmietaną lub ulubionym sosem, np. pieczarkowym. Pyszne i proste w przygotowaniu placki ziemniaczane z batatów smakują i na ciepło i na zimno. Warto spróbować 🙂
Przepis:
1 batat o wadze około 400 g
2 jajka
2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
1/2 łyżeczki kminu rzymskiego
1/2 łyżeczki mielonego imbiru
szczypta ostrej papryki w proszku
2 jajka
3 łyżki mąki pszennej
sól i pieprz
olej do smażenia
Obranego batata ścieramy na tarce o dużych oczkach, przekładamy do miski, dodajemy pozostałe składniki, mieszamy. Na patelni rozgrzewamy olej (powinna być około 2 mm warstwa), nakładamy po łyżce masy na 1 placek, uklepujemy tworząc cienki placek, smażymy przez około 2 – 3 minuty z jednej strony i z drugiej, przekładamy na ręcznik papierowy, podajemy z ulubionymi dodatkami. Smacznego 🙂
Super propozycja. Niedawno robiłam podobne placki z batatów. Zdecydowanie warto spróbować! 🙂
Pyszne placuszki
Placków z batatów jeszcze nie jadłam. Muszę wypróbować przepis.
Uwielbiam placki ziemniaczane, ale z batatów jeszcze nie jadłam, muszę koniecznie spróbować
Bataty bardzo lubię, ale w tej wersji ich jeszcze nie jadłam 🙂
Fajny pomysł na to lubiane przez wiele osób danie
Ależ one uroczo wygląda. Tak apetycznie że trudno się powstrzymać przed zjedzeniem:)
Wow, nieźle prezentują się te placki z batatów. Jestem naprawdę ciekaw ich smaku 🙂
Twoje pomysły na różne dania są zawsze ciekawe i interesujące 😉
Pozdrawiam Cię cieplutko i z serdecznością 🙂 B <3
Wstyd mi przyznać, ale jeszcze nigdy nie jadłam batatów…