PASTA KANAPKOWA Z PIECZAREK I SUSZONYCH POMIDORÓW

przez | 15 lutego 2024


Pasta z pieczarek i suszonych pomidorów ma pyszny, intensywny smak. Łatwa do zrobienia ze składników, które można kupić właściwie w każdym sklepie. Pasta z pieczarek i suszonych pomidorów świetnie pasuje do świeżego pieczywa, tostów lub do faszerowania jajek. Pasta z pieczarek i suszonych pomidorów, to jak wszystkie pasty kanapkowe prosty sposób na smaczną kolację, niebanalne śniadanie lub przekąskę w ciągu dnia. Warto spróbować 🙂
Przepis:
250 g pieczarek pokrojonych w kostkę
1 mała cebula pokrojona w kostkę
2 łyżki oleju
2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
1/2 łyżeczki tymianku
1/2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
szczypta ostrej papryki w proszku
1 łyżeczka miękkiego masła
1 łyżka kremowego serka
3 suszone pomidory w oliwie pokrojone w kostkę
sól i pieprz
natka pietruszki do dekoracji

Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy pieczarki, lekko solimy, smażymy na dużym ogniu mieszając przez około 7 – 8 minut, żeby woda odparowała, dodajemy cebulę, czosnek, przyprawy, smażymy mieszając przez około 2 – 3 minuty. Przekładamy do naczynia, dodajemy pozostałe składniki i miksujemy blenderem na pastę. Doprawiamy solą i pieprzem, wkładamy na pół godziny do lodówki, podajemy udekorowaną natką pietruszki. Smacznego 🙂

12 komentarzy do „PASTA KANAPKOWA Z PIECZAREK I SUSZONYCH POMIDORÓW

  1. Monika

    O! Właśnie takie domowe pasty lubię najbardziej. Te ze sklepu są tak nafaszerowane chemią, że strach się bać.

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *