CZEKOLADOWA KREMÓWKA/NAPOLEONKA BEZ PIECZENIA

przez | 12 lutego 2024


Łatwa i pyszna kremówka/napoleonka z kilku prostych składników, które można kupić w każdym sklepie. Bez wysiłku, bez pieczenia, to ciasto, które można przygotować na spotkanie z przyjaciółmi, jako pyszne zakończenie rodzinnego obiadu lub bez okazji. Dwie warstwy herbatników przełożone aksamitnym kremem budyniowym o smaku czekoladowym. Kremówka, zwana również napoleonką, to świetne ciasto bez pieczenia, które na pewno zachwyci każdego kto spróbuje. Przyznam się, że robię to ciasto nie pierwszy raz, bo zawsze wszystkim smakuje. Można użyć innego budyniu, np. waniliowego lub śmietankowego. Gorąco polecam 🙂
Przepis:
(na formę o wymiarach 12 na 22 cm)
450 ml mleka
75 g masła pokrojonego na kawałki
50 g cukru
1 łyżeczka cukru waniliowego lub ekstraktu z wanilii
2 łyżki ciemnego kakao
15 g czekolady deserowej w małych kawałkach
2 żółtka
1 opakowanie budyniu czekoladowego bez cukru (40g)
40 g mąki pszennej

około 150 g herbatników typu petitki

Dno formy wykładamy papierem do pieczenia, następnie układamy warstwę herbatników (w razie potrzeby docinamy herbatniki, aby całe dno było pokryte). Do garnka wlewamy połowę mleka, dodajemy masło, wanilię, czekoladę, kakao i cukier. Doprowadzamy mleko do zagotowania, mieszając od czasu do czasu, aby cukier, czekolada i masło się rozpuściło, zestawiamy z ognia. W tym czasie do pozostałego mleka dodajemy żółtka, budyń i mąkę pszenną. Miksujemy mikserem z końcówką do ubijania na gładką masę (można też mieszać energicznie rózgą). Do zagotowanego mleka wlewamy zmiksowaną mieszankę, stawiamy na ogniu i gotujemy mieszając mikserem, aby nie powstały grudki. Gdy budyń zgęstnieje i pojawią się bąbelki, gotujemy mieszając przez około 1 – 2 minuty. Od razu wykładamy na warstwę herbatników, wyrównujemy powierzchnię, na wierzchu układamy drugą warstwę herbatników dociskając (najlepiej w ten sam sposób, jak herbatniki na spodzie, aby było łatwiej kroić). Pozostawiamy do ostygnięcia, następnie wstawiamy do lodówki na 4 – 5 godzin lub na noc. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem lub kakao. Smacznego 🙂

8 komentarzy do „CZEKOLADOWA KREMÓWKA/NAPOLEONKA BEZ PIECZENIA

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *