Deska przekąsek to rewelacyjny sposób, aby zaskoczyć gości czymś pysznym i apetycznym. Ważne, aby zachwycała różnorodnością smaków i kolorów, dzięki temu każdy znajdzie coś dla siebie. Estetycznie przygotowana deska przekąsek ozdobi nasz stół i zachwyci gości. Można ją zrobić zarówno w wersji mięsnej, jak i wegetariańskiej. W mojej wersji deski przekąsek znajdziecie aromatyczne skrzydełka BBQ, roladki z tortilli ze świeżymi warzywami, koreczki z żółtego sera z ogórkiem, oliwkami i pomidorkami, wykwintne daktyle nadziewane kozim twarożkiem oraz chrupiące warzywa pokrojone w słupki, idealne do chrupania z ulubionym sosem, ja podaję guacamole i sos tysiąca wysp. Deska przekąsek, czyli fantastyczny pomysł na każdą imprezę. Gorąco polecam 🙂
Skrzydełka BBQ 🙂
Przepis:
około 1 kg skrzydełek z kurczaka
(sucha marynata)
1/2 łyżeczki soli
1/4 łyżeczki pieprzu
2 łyżeczki cukru (najlepiej brązowego)
3 łyżeczki słodkiej papryki w proszku (najlepiej wędzonej)
1 łyżeczka ostrej papryki w proszku
1 łyżeczka czosnku w proszku
(sos BBQ)
1 łyżka masła
7 łyżek keczupu
1 łyżka octu winnego
2 łyżki miodu
1 łyżka sosu sojowego
1 łyżeczka sosu Worcestershire
1 łyżeczka powideł śliwkowych (opcjonalnie)
1 łyżeczka czosnku w proszku
1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku (najlepiej wędzonej)
1 łyżeczka musztardy w proszku
sól, pieprz, ostra papryka w proszku
Roladki z tortilli 🙂
Przepis:
2 duże tortille
1 serek śmietankowy około 200 g
1 czerwona papryka
1 ogórek
wykałaczki
Daktyle nadziewane kozim twarożkiem 🙂
Przepis:
duże daktyle najlepiej odmiany Medjool
kozi twarożek
Koreczki 🙂
Przepis:
Ser żółty w kawałku
oliwki
pomidorki koktajlowe
ogórek konserwowy pokrojony w kawałki
wykałaczki
Dodatkowo: ogórki kiszone lub konserwowe, papryka i marchewka pokrojone w słupki
Zaczynamy od skrzydełek. Wszystkie składniki marynaty dokładnie mieszamy, ze skrzydełek odcinamy końcówki, pozostałe części nacieramy marynatą, zawijamy w folię, wkładamy na 2 godziny do lodówki. W rondlu roztapiamy masło na sos BBQ, dodajemy pozostałe składniki, gotujemy na małym ogniu mieszając przez około 3 minuty, odstawiamy do ostygnięcia. Skrzydełka wyjmujemy z folii, mieszamy z połową sosu, przekładamy do naczynia żaroodpornego, przykrywamy dokładnie folią aluminiową, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, pieczemy przez 30 minut. Naczynie ze skrzydełkami odkrywamy, pieczemy przez kolejne 30 minut, połowie czasu odwracamy, smarujemy resztą sosu, podwyższamy temperaturę piekarnika do 200 stopni, pieczemy przez około 15 minut, aby miały lepką (sticky) powierzchnię. Wyjmujemy z piekarnika, odstawiamy na około 10 minut.
W czasie pieczenia skrzydełek przygotowujemy roladki. Tortillę smarujemy serkiem śmietankowym. Na brzegu tortilli układamy paprykę i ogórka pokrojone w cienkie słupki (z ogórka należy usunąć pestki), zwijamy tortille w ciasny rulon, zaczynając od brzegu z pokrojonymi w słupki dodatkami. Kroimy ostrym nożem w poprzek.
Daktyle nacinamy wzdłuż, jeśli mają pestkę, to ją usuwamy, nakładamy po płaskiej łyżeczce koziego twarożku. (jeśli daktyle są bardzo suche, to wcześniej należy je namoczyć w letniej wodzie, dokładnie odsączyć).
Koreczki przygotowujemy krojąc ser w kostkę, na każdym kawałku układamy olewkę, kawałek ogórka lub połówkę pomidorka, wbijamy wykałaczki.
Wszystkie przekąski układamy na dużej desce lub dwóch, podajemy z sosami, u mnie guacamole i sos tysiąca wysp, można też uzupełnić deskę orzeszkami lub migdałami.
Smacznego 🙂
Deska przekąsek to świetny pomysł na imprezę i nie tylko. Dzięki za inspirację. 😉
Wygląda super! Uwielbiam deski przekąsek, zwykle przygotowuje je z kilkoma aromatycznymi serami, pomidorkami, winogronami i orzechami 🙂
Rewelacyjny pomysł na przyjęcia oraz spotkania towarzyskie w domowym gronie 🙂
Ile wspaniałych przekąsek! Wszystkiego chętnie bym spróbowała, ale te daktyle z kozim serem to wspaniały pomysł, a takie koreczki uwielbiam:)
Wow, bardzo pomysłowe!
Mnie jeszcze nigdy nie udało się przygotować tak różnorodnych smakołyków naraz! Samo czytanie i oglądanie powoduje ślinotok 😉