DESKA PRZEKĄSEK

przez | 11 lutego 2024


Deska przekąsek to rewelacyjny sposób, aby zaskoczyć gości czymś pysznym i apetycznym. Ważne, aby zachwycała różnorodnością smaków i kolorów, dzięki temu każdy znajdzie coś dla siebie. Estetycznie przygotowana deska przekąsek ozdobi nasz stół i zachwyci gości. Można ją zrobić zarówno w wersji mięsnej, jak i wegetariańskiej. W mojej wersji deski przekąsek znajdziecie aromatyczne skrzydełka BBQ, roladki z tortilli ze świeżymi warzywami, koreczki z żółtego sera z ogórkiem, oliwkami i pomidorkami, wykwintne daktyle nadziewane kozim twarożkiem oraz chrupiące warzywa pokrojone w słupki, idealne do chrupania z ulubionym sosem, ja podaję guacamole i sos tysiąca wysp. Deska przekąsek, czyli fantastyczny pomysł na każdą imprezę. Gorąco polecam 🙂

Skrzydełka BBQ 🙂
Przepis:
około 1 kg skrzydełek z kurczaka
(sucha marynata)
1/2 łyżeczki soli
1/4 łyżeczki pieprzu
2 łyżeczki cukru (najlepiej brązowego)
3 łyżeczki słodkiej papryki w proszku (najlepiej wędzonej)
1 łyżeczka ostrej papryki w proszku
1 łyżeczka czosnku w proszku
(sos BBQ)
1 łyżka masła
7 łyżek keczupu
1 łyżka octu winnego
2 łyżki miodu
1 łyżka sosu sojowego
1 łyżeczka sosu Worcestershire
1 łyżeczka powideł śliwkowych (opcjonalnie)
1 łyżeczka czosnku w proszku
1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku (najlepiej wędzonej)
1 łyżeczka musztardy w proszku
sól, pieprz, ostra papryka w proszku

Roladki z tortilli 🙂
Przepis:
2 duże tortille
1 serek śmietankowy około 200 g
1 czerwona papryka
1 ogórek
wykałaczki

Daktyle nadziewane kozim twarożkiem 🙂
Przepis:
duże daktyle najlepiej odmiany Medjool
kozi twarożek

Koreczki 🙂
Przepis:
Ser żółty w kawałku
oliwki
pomidorki koktajlowe
ogórek konserwowy pokrojony w kawałki
wykałaczki

Dodatkowo: ogórki kiszone lub konserwowe, papryka i marchewka pokrojone w słupki

Zaczynamy od skrzydełek. Wszystkie składniki marynaty dokładnie mieszamy, ze skrzydełek odcinamy końcówki, pozostałe części nacieramy marynatą, zawijamy w folię, wkładamy na 2 godziny do lodówki. W rondlu roztapiamy masło na sos BBQ, dodajemy pozostałe składniki, gotujemy na małym ogniu mieszając przez około 3 minuty, odstawiamy do ostygnięcia. Skrzydełka wyjmujemy z folii, mieszamy z połową sosu, przekładamy do naczynia żaroodpornego, przykrywamy dokładnie folią aluminiową, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, pieczemy przez 30 minut. Naczynie ze skrzydełkami odkrywamy, pieczemy przez kolejne 30 minut, połowie czasu odwracamy, smarujemy resztą sosu, podwyższamy temperaturę piekarnika do 200 stopni, pieczemy przez około 15 minut, aby miały lepką (sticky) powierzchnię. Wyjmujemy z piekarnika, odstawiamy na około 10 minut.
W czasie pieczenia skrzydełek przygotowujemy roladki. Tortillę smarujemy serkiem śmietankowym. Na brzegu tortilli układamy paprykę i ogórka pokrojone w cienkie słupki (z ogórka należy usunąć pestki), zwijamy tortille w ciasny rulon, zaczynając od brzegu z pokrojonymi w słupki dodatkami. Kroimy ostrym nożem w poprzek.
Daktyle nacinamy wzdłuż, jeśli mają pestkę, to ją usuwamy, nakładamy po płaskiej łyżeczce koziego twarożku. (jeśli daktyle są bardzo suche, to wcześniej należy je namoczyć w letniej wodzie, dokładnie odsączyć).
Koreczki przygotowujemy krojąc ser w kostkę, na każdym kawałku układamy olewkę, kawałek ogórka lub połówkę pomidorka, wbijamy wykałaczki.
Wszystkie przekąski układamy na dużej desce lub dwóch, podajemy z sosami, u mnie guacamole i sos tysiąca wysp, można też uzupełnić deskę orzeszkami lub migdałami.
Smacznego 🙂

6 komentarzy do „DESKA PRZEKĄSEK

  1. Martyna

    Wygląda super! Uwielbiam deski przekąsek, zwykle przygotowuje je z kilkoma aromatycznymi serami, pomidorkami, winogronami i orzechami 🙂

    Odpowiedz
  2. Kinga

    Ile wspaniałych przekąsek! Wszystkiego chętnie bym spróbowała, ale te daktyle z kozim serem to wspaniały pomysł, a takie koreczki uwielbiam:)

    Odpowiedz
  3. Marzynia

    Mnie jeszcze nigdy nie udało się przygotować tak różnorodnych smakołyków naraz! Samo czytanie i oglądanie powoduje ślinotok 😉

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *