AROMATYCZNA ZUPA KREM POMIDOROWO-PAPRYKOWA

przez | 9 lutego 2024


Kremowa, aromatyczna, pyszna zupa krem pomidorowo-paprykowa. Jej smak wzbogaciłam intensywnymi przyprawami, jak czosnek, bazylia, wędzona papryka w proszku oraz suszonymi pomidorami. Zupa ma piękny kolor, aksamitną konsystencję i zbalansowany smak pomidorowo-paprykowy. Dodatkową zaletą jest możliwość jej przygotowania o każdej porze roku. Krem z pomidorów i papryki można podać ze świeżym pieczywem, grzankami lub z ryżem, wtedy będzie jeszcze bardziej pożywny. Smak zupy wzmacnia dodatek kilku suszonych pomidorów w oliwie. Warto spróbować, gorąco polecam 🙂
Przepis:
1 średnia cebula pokrojona w kostkę
3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
1 średni ziemniak obrany, pokrojony w kostkę
1 średnia marchewka obrana, pokrojona w kostkę
1 duża czerwona papryka pokrojona w kostkę
400 g przecieru pomidorowego (passaty)
4 suszone pomidory w oliwie pokrojone w kostkę
1 łyżeczka bazylii
2 łyżeczki słodkiej wędzonej papryki w proszku
szczypta ostrej papryki w proszku
3 szklanki wody lub bulionu
2 łyżki oliwy ze słoika z suszonymi pomidorami
1 łyżeczka masła
sól i pieprz

W garnku rozgrzewamy oliwę i masło, dodajemy cebulę, smażymy na małym ogniu przez 2 – 3 minuty. Dodajemy czosnek i bazylię, smażymy około minuty, dodajemy paprykę, marchewkę, suszone pomidory i ziemniaka, smażymy mieszając przez minutę, wlewamy wodę lub bulion, przykrywamy i gotujemy na małym ogniu 15 minut. Następnie dodajemy przecier pomidorowy, paprykę w proszku, gotujemy 5 minut. Miksujemy zupę na gładki krem i doprawiamy solą i pieprzem. Wlewamy do talerzy, podajemy z kleksem śmietany lub jogurtu, pieczywem lub ryżem. Smacznego 🙂

10 komentarzy do „AROMATYCZNA ZUPA KREM POMIDOROWO-PAPRYKOWA

  1. Monika-Smakołyki na diecie

    Doskonałe pomysł na pomidorową w innej wersji,i ten kolor! Super! Pyszna zupa na paskudna pogodę.

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *