JABŁKA W CIEŚCIE

przez | 5 lutego 2024


Kwaskowe plasterki jabłka otulone mięciutkim ciastem naleśnikowym, pachnące wanilią i cynamonem. Jabłka w cieście smakują i dzieciom i dorosłym. Można je podać na śniadanie, deser lub podwieczorek, posypane cukrem pudrem lub polane syropem klonowym z kleksem śmietany. Nie wymagają wysiłku, ani specjalnych składników. Gorąco polecam 🙂
Przepis:
150 g mąki pszennej tortowej
łyżeczka cukru pudru
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
130 ml mleka
2 jajka
3 duże jabłka
1 – 2 łyżeczki cynamonu
1 – 2 łyżeczki cukru waniliowego

olej do smażenia lub 2/3 oleju z 1/3 masłem

Do miski wsypujemy przesianą mąkę, proszek do pieczenia i cukier, mieszamy rózgą lub mikserem z końcówką do ubijania, dodajemy mleko i jajka, mieszamy do uzyskania gęstego ciasta naleśnikowego. Obrane jabłka kroimy na plasterki grubości około 7 mm, usuwamy ze środka gniazda nasienne (ostrym nożem lub specjalną wykrawaczką), posypujemy cynamonem i cukrem pudrem. Na dużej patelni rozgrzewamy olej lub olej i masło (powinna być około 2 mm warstwa tłuszczu), plastry jabłek zanurzamy w cieście z obu stron przy pomocy widelca, wyciągamy z ciasta, otrząsamy nadmiar ciasta, smażymy partiami na średnim ogniu przez około 2 – 3 minuty z jednej i drugiej strony, przekładamy na ręcznik papierowy, podajemy ciepłe z dodatkami. Smacznego 🙂

9 komentarzy do „JABŁKA W CIEŚCIE

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *