DESER WARSTWOWY Z PRAŻONYMI JABŁKAMI I KREMEM CHAŁWOWYM

przez | 3 stycznia 2024


Rewelacyjny deser warstwowy z delikatnym kremem chałwowym i kwaskowymi prażonymi jabłkami z cynamonem. Warstwa chałwowa to mascarpone wymieszane z chałwą waniliową i odrobiną masła. Deser jest przepyszny, ładnie wygląda, pachnie cynamonem, a dodatkowa zaleta jest taka, że robi się go banalnie prosto. Połączenie prażonych jabłek i chałwy smakuje fantastycznie. Uwielbiam desery warstwowe, zawsze robią wrażenie na domownikach i gościach, świetnie smakują i są łatwe do przygotowania. Obie warstwy można dosłodzić cukrem lub miodem, chociaż według mnie nie jest to konieczne. Idealny zimowy deser, do którego warto wracać. Gorąco polecam 🙂
Przepis:
(prażone jabłka)
3 kwaśnie jabłka o łącznej wadze około 450 g
2 łyżki soku z cytryny
1 łyżeczka masła
1 łyżeczka cynamonu
(krem chałwowy)
250 g mascarpone w temperaturze pokojowej
30 g miękkiego masła
50 g chałwy waniliowej

Obrane jabłka ścieramy na tarce o dużych oczkach, przekładamy na dużą patelnię, dodajemy masło, sok z cytryny i 2 łyżki wody, prażymy mieszając na średnim ogniu przez około 10 minut, dodajemy cynamon, mieszamy, odstawiamy z ognia do ostygniecia. Mascarpone blendujemy z masłem i chałwą pokruszoną na mniejsze kawałki. Do szklaneczek lub pucharków nakładamy warstwę prażonych jabłek, następnie warstwę kremu (ja wyciskam rękawem cukierniczym), następnie kolejne warstwy. Wierzch można udekorować posypką lub posiekanymi orzechami. Podajemy od razu lub przechowujemy w lodówce. Smacznego 🙂

8 komentarzy do „DESER WARSTWOWY Z PRAŻONYMI JABŁKAMI I KREMEM CHAŁWOWYM

  1. Monika-Smakołyki na diecie

    Ło Matko! Ależ kusisz! Ten deser jest obłędny! Też coś w szklance za mną chodzi bo całym grudniowym pieczeniu

    Odpowiedz
  2. Monika

    Ale oryginalny ten deser! Po świętach dojadam resztki i staram się ograniczyć słodycze, ale na takie pyszności dałabym się skusić 🙂

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *