Prażone jabłka pod kruszonką pysznie smakują jak szarlotka, ale są łatwiejsze do zrobienia i mniej kaloryczne. Rewelacyjny deser bez wysiłku, jeszcze smaczniejszy z dodatkiem bitej śmietany lub lodów, ale posypany cukrem pudrem też pyszny. Do zapiekania pod kruszonką pasują różne owoce, w lecie oczywiście świeże, a w zimie prażone jabłka pod kruszonką to idealny deser w chłodny dzień. Już podczas pieczenia crumble pachnie tak pięknie, że trudno się doczekać. Crumble można podać z bitą śmietaną albo lodami, ale bez dodatków też świetnie smakuje. crumble to jeden z najpopularniejszych deserów w Wielkiej Brytanii. Pierwszy przepis na crumble powstał przez przypadek, w czasie II wojny światowej, kiedy brakowało wielu produktów do wypieku tradycyjnych ciast. Od razu zyskał dużą popularność. Deser jest bardzo prosty, a cały sekret tkwi w kruszonce. Gorąco polecam 🙂
Przepis:
(prażone jabłka)
500 g kwaśnych jabłek
2 łyżki soku z cytryny
1 łyżka masła
5 łyżek wody
1 łyżeczka cynamonu
2 łyżki rodzynek
(kruszonka)
100 g mąki pszennej tortowej
65 g zimnego masła (startego na tarce o dużych oczkach)
30 g cukru pudru
1 łyżeczka cynamonu
masło do wysmarowania formy
cukier puder do posypania
Rodzynki zalewamy ciepłą wodą lub sokiem pomarańczowym. Obrane jabłka ścieramy na tarce o dużych oczkach, przekładamy na dużą patelnię, dodajemy masło, sok z cytryny i wodę, prażymy mieszając na średnim ogniu przez około 10 minut, dodajemy cynamon i odsączone rodzynki mieszamy, odstawiamy z ognia do ostygnięcia, następnie przekładamy do formy do zapiekania wysmarowanej masłem. Składniki kruszonki mieszamy w malakserze do uzyskania grudek lub wyrabiamy dłońmi, wstawiamy do zamrażalnika na 10 – 15 minut. Owoce posypujemy kruszonką. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy około 25 – 30 minut. Wyjmujemy, czekamy aż trochę ostygnie, posypujemy cukrem pudrem lub podajemy z ulubionymi dodatkami, smacznego 🙂
Jej, wygląda apetycznie, ale dla mnie (beztalencia kulinarnego) przepis wydaje się trudny xD
Mmm kruszonka, w dzieciństwie tylko ją wyjadałam, zostawiając to, co pod spodem xD
Uwielbiam jabłka pod kruszonką. 🙂
Nigdy nie robiłam takiego. Chętnie spróbuję
Wygląda niesamowicie smacznie
Cudowny deser
Wygląda pięknie! Pyszny deser!
Pozdrawiam:)
uwielbiam ten deser!
Ostatnio robiłam pigwę pod kruszonką 🙂 Lubię tego typu słodkości 🙂
Jeszcze takiego deseru nie robiłam, ale wygląda bardzo smakowicie:)
Szmat czasu nie robiłam tego deseru. Twoja wersja jest bardzo smakowita:)
Pysznie wygląda! 🙂
Super deser, zjadła bym porcyjkę nawet o tak późnej porze 🙂