Mięciutki włoski chlebek z suszonymi pomidorami. Focaccia wyróżnia się tym, że jest lekka i delikatna. Świetnie smakuje jeszcze ciepła posmarowana masłem, albo maczana w oliwie, w której były przechowywane suszone pomidory. Ten włoski chlebek jest taki smaczny, że nie potrzeba już żadnych dodatków. Domowy chleb ma niepowtarzalny smak i aromat. Focaccia łatwa do zrobienia, smaczna i lekka. Chlebek można wzbogacić ulubionymi ziołami, jak oregano. Do ciasta użyłam mąki chlebowej i tortowej, dzięki temu przypomina trochę chleb, a trochę bułkę, chociaż najczęściej focaccia przygotowywana jest z mąki chlebowej. Serdecznie polecam 🙂
Przepis:
375 g mąki pszennej (tortowej i chlebowej pół na pół)
5 g suchych drożdży
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka soli
225 ml letniej wody
50 ml oliwy
5 suszonych pomidorów w oliwie drobno pokrojonych
Wodę mieszamy z drożdżami, cukrem i łyżką mąki, odstawiamy na 10 minut, aby drożdże zaczęły pracować, wlewamy oliwę. W dużej misce mieszamy przesianą mąkę i sól, wlewamy rozczyn, mieszamy mikserem z końcówką do ciasta drożdżowego (hak) przez około 7 – 8 minut, przykrywamy folią spożywczą i pozostawiamy w ciepłym miejscu na około 1,5 godziny (ciasto powinno podwoić objętość). Ciasto lekko wyrabiamy, aby je odpowietrzyć, dodajemy suszone pomidory, mieszamy, przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia (20 na 20 cm), odstawiamy na 30 minut, palcem robimy kilka wgłębień, skrapiamy łyżeczką oliwy z suszonych pomidorów, wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni, pieczemy przez 25 – 30 minut. Wyjmujemy z piekarnika, odstawiamy do przestygnięcia, kroimy na kwadraty. Smacznego 🙂
Bardzo lubię fociaccie.
Do tej pory robiłam mufinnki z suszonymi pomidorami i lazurem, ale ten przepis jest ciekawszy!
Witam Cię cieplutko 🙂
Jedno ze wspaniałych włoskich pieczyw, które warto wypróbować. Jego wygląd jest tak apetyczny, że sam z miłą chęcią przygotowałbym takie pieczywo 😉 Koniecznie muszę w przyszłości wypróbować te pieczywo 😉
Pozdrawiam Cię cieplutko i od serca 🙂 <3
Cudowny wypiek. Dawno już nie robiłam foccaci. Dzięki za podpowiedź i inspiracje:)
jak ja lubię foccacię!
Zdecydowanie moje smaki Chętnie wypróbuję przepis.
Nie znałam wcześniej tego przepisu 🙂
Fantastyczne pieczywo! Bardzo je lubimy:)