CIASTO KOPIEC KRETA (BEZ PIECZENIA)

przez | 25 stycznia 2024


Popularne ciasto kopiec kreta w wersji bez pieczenia. Pysznie smakuje i świetnie wygląda, idealne na rodzinne imprezy. Kopiec kreta bez pieczenia na bazie czekoladowych ciasteczek oreo, z nadzieniem z bananów, delikatnego kremu ze śmietanki ubitej z mascarpone, posypane pokruszonymi ciasteczkami oreo. Ciasto kopiec kreta proste do zrobienia, rewelacyjne w smaku i efektowne. Trudno się oprzeć 🙂
Przepis:
(spód)
340 g ciastek oreo z nadzieniem czekoladowym
80 g masła roztopionego
(nadzienie)
5 średnich bananów
1 łyżka soku z cytryny
250 g śmietanki kremówki 36%, schłodzonej
400 g serka mascarpone, schłodzonego
1 łyżeczka cukru waniliowego
2 – 3 łyżki cukru pudru
(wierzch)
250 g ciastek oreo z nadzieniem czekoladowym

Ciastka oreo i masło miksujemy malakserem, aby uzyskać masę ciasteczkową o konsystencji mokrego piasku. Można ewentualnie ciastka umieścić w mocnym woreczku z zapięciem i uderzać mocno wałkiem lub tłuczkiem, do ich dokładnego pokruszenia, na końcu dodać masło i wymieszać. Masę przekładamy do formy na tartę z wyjmowanym spodem o średnicy 24 cm, mocno ugniatamy masę w dno i boki formy metalową łyżką lub dnem szklanki, wstawiamy do lodówki na dwie godziny. Wyjmujemy delikatnie z formy i przekładamy na talerz lub paterę. Obrane banany skrapiamy sokiem z cytryny, układamy na spodzie. W dużej misce miksujemy mascarpone z cukrem i śmietanką, mikserem z końcówką do ubijania, do powstania gęstego kremu, przekładamy na banany formując kształt kopca. Pozostałe ciasteczka rozdrabniamy w malakserze i posypujemy wierzch ciasta, delikatnie ugniatając, wstawiamy na godzinę do lodówki (przechowujemy w lodówce). Smacznego 🙂
Ciasto przy krojeniu trochę się kruszy, ale taka jego uroda 😉

Inspiracja z moje-wypieki.pl

9 komentarzy do „CIASTO KOPIEC KRETA (BEZ PIECZENIA)

  1. Patryk, żywienie zbiorowe - gastronomia & psychologia

    Witam Cię cieplutko 🙂
    Twój przepis bardzo mnie zaciekawił i zainspirował, gdyż w taki sposób nie robiłem jeszcze ciasta kopiec kreta, tylko w wersji kakaowego biszkoptu (tradycyjny sposób wykonania ciasta). Z miłą chęcią wypróbuję taki sposób wykonania kopca kreta. Dzięki za to, że dzielisz się z nami tak wspaniałymi i fascynującymi przepisami na różne dania i desery, i jestem niezmiernie za to Tobie wdzięczny 🙂 B <3
    Pozdrawiam Cię cieplutko i od serduszka 🙂 <3

    Odpowiedz
  2. Monika-Smakołyki na diecie

    Witaj Madziu!
    Doskonały ten kopiec, zupełnie zapomniałam o takim cieście. Twoja wersja byłaby znakomita z naszymi truskawkami! Aż się rozmarzylam:-)

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *