AROMATYCZNA ZUPA KREM Z BATATA I MARCHEWKI

przez | 23 stycznia 2024


Zupa krem z batata i marchewki wyróżnia się świetnym smakiem i aromatycznym zapachem. Pyszna, rozgrzewająca i pożywna, ma aksamitną konsystencję i piękny kolor. Zupa krem z batata i marchewki idealna w zimowy dzień, jedna miseczka tej zupy dodaje ciepła i poprawia humor. Słodka dzięki marchewce i batatom, odrobinę pikantna dzięki egzotycznym przyprawom. Zupę można podać z grzankami lub groszkiem ptysiowym, albo ze śmietanką lub gęstym jogurtem, udekorowaną kolendrą albo natką pietruszki, tak jak u mnie. Do zupy można też dodać mleczko kokosowe zamiast śmietanki, wtedy zupa będzie mniej kaloryczna. Serdecznie polecam 🙂
Przepis:
1 cebula o wadze około 100 g pokrojona w kostkę
2 bataty o łącznej wadze około 500 g obrane, pokrojone w kostkę
3 marchewki o łącznej wadze około 250 g obrane, pokrojone w kostkę
1 łyżka oliwy
1 łyżeczka masła
2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
1 łyżeczka tartego imbiru
1 łyżeczka curry
1/2 łyżeczki cynamonu
1 łyżeczka kurkumy
1 łyżeczka słodkiej wędzonej papryki w proszku
szczypta ostrej papryki w proszku lub więcej według gustu
3 – 4 szklanki gorącej wody lub bulionu
1/4 szklanki śmietanki lub mleczka kokosowego
sól, pieprz

Dodatki: natka pietruszki, kolendra, grzanki, jogurt grecki, sok z limonki

W garnku rozgrzewamy oliwę i masło, dodajemy cebulę, smażymy mieszając na małym ogniu przez 3 minuty, dodajemy czosnek, imbir, curry, cynamon, smażymy mieszając przez minutę, dokładamy batata i marchewkę. Smażymy 1 minutę mieszając, dodajemy pozostałe przyprawy, wlewamy wodę lub bulion, doprowadzamy do wrzenia, przykrywamy i gotujemy 20 – 25 minut na małym ogniu. Miksujemy blenderem, wlewamy śmietankę lub mleczko kokosowe wymieszane wcześniej z kilkoma łyżkami zupy, mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem. Zupę nalewamy do talerzy, podajemy z dodatkami, smacznego 🙂

15 komentarzy do „AROMATYCZNA ZUPA KREM Z BATATA I MARCHEWKI

  1. Monika-Smakołyki na diecie

    Mniam, ależ cudna zupa! Chyba z batatem jeszcze nie robiłam, pora to zmienić:)

    Odpowiedz
  2. Felicja

    Niedawno miałam okazję spróbować przepysznej zupy krem z batatów w lokalnej restauracji. Tak mi ona zasmakowała, że postanowiłam, że również chciałabym taką zupę przyrządzić w swojej kuchni! Mimo tego, że rzadko widuje w niej bataty ;). Tak oto natrafiłam na ten przepis. Planuję go wypróbować na jutrzejszy obiad. Wydaje mi się on niezbyt skomplikowany i bardzo fajnie opisany, więc może uda mi się tą zupę ugotować bez większych przygód. Bardzo ciekawy zestaw przypraw, zwłaszcza cynamon!

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *