Świeże warzywa i szynka zawinięte w tortille. Idealna przekąska na Sylwestra lub inną okazję. Rollsy z szynką i warzywami to pyszny i apetyczny finger food, czyli przekąska do zjedzenia bez sztućców. Pasują też jako przekąska w ciągu dnia lub przystawka przed daniem głównym. Dla mnie to też świetny sposób na wykorzystanie resztek po świętach. Użyłam szynki z indyka, ale sprawdzi się też inna wędlina. Serek śmietankowy można zastąpić np. czosnkowym. Rollsy (roladki) z szynką i warzywami szybko się robi, a znikają też ekspresowo. Serdecznie polecam 🙂
Przepis:
3 duże tortille
1 serek śmietankowy około 200 g
kilka liści sałaty lodowej
1 czerwona papryka
1 ogórek
150 g szynki (u mnie z indyka)
oliwki do ozdoby
Tortillę smarujemy serkiem śmietankowym. Układamy liście sałaty, następnie paprykę i ogórka pokrojone w cienkie słupki (z ogórka należy usunąć pestki) oraz szynkę również pokrojoną w cienkie słupki na jednym brzegu. Zwijamy tortille w ciasny rulon, zaczynając od brzegu z pokrojonymi w słupki dodatkami. Kroimy ostrym nożem w poprzek, układamy na talerzu, wbijamy wykałaczki z oliwkami. Smacznego 🙂
fajna przekąska
Często robię podobne przekąski. Tortilla daje wiele możliwości! 🙂
Fajnie że przygotowanie jest szybkie, a efekt końcowy smaczny i apetyczny.
Rollsy z szynką i warzywami to idealna przekąska na różne okazje, takie jak Sylwester czy inne imprezy.
Zrobię na noworoczne śniadanko 🙂
Śliczna i pomysłowa przekąska
Ale apetyczna przekąska, wykorzystam pomysł i zrobię na sylwestra:)
Wyglądają kusząco 🙂