PASZTECIKI Z PIECZARKAMI

przez | 7 grudnia 2023


Mięciutkie drożdżowe ciasto otulające intensywne nadzienie pieczarkowe. Paszteciki z pieczarkami, które sprawdzą się idealnie na nadchodzące święta Bożego Narodzenia, jako dodatek do czerwonego barszczu. Farsz do pasztecików można przygotować dzień wcześniej, a ciasto na drugi dzień. Prosty przepis, a pyszny efekt. Do farszu dodaję oprócz aromatycznych przypraw, jak czosnek i tymianek również trochę koncentratu pomidorowego i papryki w proszku, aby miało ładniejszy kolor. Do słodkich wypieków nie robię zaczynu z suchych drożdży, ale do wypieków wytrawnych warto go zrobić, bo ładniej wyrasta. Paszteciki drożdżowe z pieczarkami to świetny dodatek do czerwonego barszczyku, pasują na Wigilię, święta lub Sylwestra. Serdecznie polecam 🙂
Przepis:
250 g mąki pszennej tortowej
7 g suchych drożdży
3/4 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki cukru
1 jajko w temperaturze pokojowej
125 ml letniego mleka
50 g roztopionego i wystudzonego masła
(nadzienie)
400 g pieczarek
1 łyżka oleju
1 łyżka masła
1 cebula
2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
1 łyżeczka tymianku
1/2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
1/2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
1 łyżeczka mąki pszennej
sól i pieprz

Umyte i osuszone pieczarki ścieramy na tarce o grubych oczkach lub rozdrabniamy w malakserze. Cebulę kroimy w bardzo drobną kostkę. Na patelni rozgrzewamy masło i olej, dodajemy cebulę, lekko solimy, smażymy na małym ogniu przez 3 minuty, aby zmiękła, dodajemy pieczarki, lekko solimy i smażymy na dużym ogniu mieszając przez około 5 minut, żeby odparować wodę, dodajemy tymianek, czosnek, smażymy przez minutę, dodajemy koncentrat pomidorowy, smażymy przez minutę, dodajemy przesianą 1 łyżeczkę mąki, mieszamy, smażymy przez minutę, doprawiamy solą, pieprzem i papryką w proszku, mieszamy, zestawiamy z ognia do wystygnięcia.
Drożdże wsypujemy do miseczki, mieszamy z mlekiem, cukrem i łyżeczką mąki, odstawiamy na 10 minut. Do dużej miski przesiewamy mąkę, dodajemy sól, mieszamy, dodajemy zaczyn drożdżowy, roztrzepane jajko i olej. Mieszamy łyżką, następnie wyrabiamy przez 5 – 6 minut mikserem z końcówką do ciasta drożdżowego (hak) lub ręcznie przez 9- 10 minut, żeby powstało elastyczne ciasto. Uformowane w kulę ciasto, przekładamy do oprószonej mąką miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około 1,5 godziny. Po tym czasie ciasto wyjmujemy, rozwałkowujemy posypując odrobiną mąki na grubość około 3 – 4 mm nadając prostokątny kształt. Przecinamy wzdłuż na dwa kawałki, na środku każdego nakładamy połowę nadzienia, rozkładamy na całej długości, brzegi ciasta składamy do środka, formując rulon, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, tak aby złączenia ciasta były na dole i kroimy ostrym nożem w poprzek na 4 cm kawałki.

Odstawiamy do wyrośnięcia na 20 minut, wierzch pasztecików smarujemy delikatnie roztrzepanym żółtkiem, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, pieczemy przez około 20 – 25 minut. Wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do ostygnięcia, smacznego 🙂

14 komentarzy do „PASZTECIKI Z PIECZARKAMI

  1. Klaudia Zuberska

    Witam serdecznie ♡
    Wyglądają bardzo apetycznie, jeszcze nigdy nie robiłam pasztecików. Koniecznie muszę spróbować 🙂 To będzie świetna przekąska! Teraz więcej gotuję i piekę, więc bardzo chętnie zainspiruję się twoim przepisem 🙂
    Pozdrawiam cieplutko ♡

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *