BURACZKI ZASMAŻANE

przez | 6 grudnia 2023


Buraczki zasmażane to tradycyjny, pyszny i zdrowy dodatek na ciepło do obiadu. Dla mnie to wspomnienie smaku dzieciństwa, najczęściej buraczki podawane na obiad z mielonym kotletem i ziemniakami. Buraki można ugotować lub upiec. Najlepiej kupować małe buraczki, które mają więcej smaku, a ich przygotowanie zajmuje mniej czasu, niż tych dużych. Do buraczków można dodać starte na tarce jabłko albo wzbogacić śmietaną, jednak ja pozostaję przy wersji znanej w moim rodzinnym domu. Nadal popularne, ja mogłabym jeść je na okrągło 🙂
Przepis:
1 kg buraków
1 mała cebula
2 łyżki masła
1 -2 łyżeczki mąki pszennej
1 łyżeczka cukru (lub według gustu)
1 łyżeczka soli (lub według gustu)
1/2 łyżeczki pieprzu (lub według gustu)
2 – 3 łyżki soku z cytryny

Umyte buraki wkładamy do garnka z zimną wodą, przykrywamy i gotujemy przez około godzinę lub dłużej, jeśli buraki są duże. Przekładamy do garnka z zimną wodą, czekamy parę minut, obieramy, ścieramy na tarce o dużych lub średnich oczkach. Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy drobno pokrojoną cebulę, smażymy na małym ogniu mieszając przez około 5 minut, aby cebula zmiękła, ale się nie zrumieniła, dodajemy mąkę, smażymy mieszając przez około minutę, dodajemy buraczki, smażymy mieszając przez 2 minuty, dodajemy cukier, sól, pieprz i sok z cytryny, smażymy przez około 1 minutę. Podajemy na ciepło, smacznego 🙂

5 komentarzy do „BURACZKI ZASMAŻANE

  1. Marzynia

    Wyglądają niezwykle znajomie, jak z dawnych lat… Moja Mama zawsze robiła je tak na półsłodko. Pamiętam, ze wtedy wolałam ćwikłę z chrzanem albo taką surówkę buraczkową, a teraz to bym chętnie zjadła takie “mamine” buraczki 🙂

    Odpowiedz
  2. Patryk, żywienie zbiorowe - gastronomia & psychologia

    Surówka z buraczków, jak i buraczki zasmażane to wspaniałe dodatki do dania zasadniczego, które warto serwować nie tylko w różnych zakładach żywienia zbiorowego, ale również w domu na obiad b 😉 Ja również bardzo lubię tradycyjny sposób przygotowania buraków zasmażanych 🙂

    Pozdrawiam Cię z całego sera i z serdecznością 🙂 B <3
    Patryk

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *