AROMATYCZNA RYBA PO GRECKU

przez | 10 grudnia 2023


Ryba po grecku z aromatycznymi przyprawami, jak czosnek, imbir i kurkuma. Znane i lubiane danie w nowej wersji, jeszcze lepszej, niż klasyczna. Rybę po grecku można podać na ciepło lub na zimno, pasuje na obiad lub kolację. Najczęściej jemy ją z okazji Bożego Narodzenia, jako jedną z potraw wigilijnych. Pożywna ryba i porcja warzyw z intensywnymi przyprawami, koncentratem pomidorowym, ozdobiona natką pietruszki. Do ryby po grecku pasują morskie ryby, takie jak, mintaj, dorsz, morszczuk lub miruna. Aromatyczna ryba po grecku idealna na święta lub inne okazje, prosta do zrobienia i pyszna. Gorąco polecam 🙂
Przepis:
600 g filetów z ryby (dorsz, mintaj, morszczuk itp.)
3 średnie marchewki obrane, starte na tarce o dużych oczkach
1 średnia pietruszka obrana, starta na tarce o dużych oczkach
1 średnia cebula pokrojona w małą kostkę
2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
1 łyżeczka tartego imbiru
1 łyżeczka kurkumy
2 łyżki koncentratu pomidorowego
1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
szczypta ostrej papryki w proszku
szczypta cukru
1/2 szklanki wody lub bulionu warzywnego
1 łyżka oleju
1 łyżka masła
sól i pieprz

olej do smażenia ryby
mąka do panierowania ryby

Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju i masła, dodajemy cebulę, lekko solimy, smażymy na małym ogniu przez około 3 minuty mieszając, aby cebula zmiękła, dodajemy czosnek i imbir, smażymy przez 1 minutę, dodajemy startą marchewkę i pietruszkę, wlewamy wodę lub bulion, przykrywamy, dusimy na małym ogniu przez 5 minut, dodajemy koncentrat pomidorowy, paprykę i kurkumę, smażymy mieszając przez 1 minutę, doprawiamy solą, pieprzem, cukrem, mieszamy, przykrywamy, dusimy przez 2 minuty, odstawiamy z ognia. Na drugiej patelni rozgrzewamy olej, filety podzielone na porcje osuszamy ręcznikiem papierowym, doprawiamy solą i pieprzem, obtaczamy w mące, strząsamy nadmiar, smażymy z obu stron na złoto, przekładamy na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, aby odsączyć nadmiar tłuszczu. Układamy na talerzu rybę, na przemian z duszonymi warzywami, dekorujemy natką. Smacznego 🙂 Jeśli nie podajemy od razu, przechowujemy w lodówce.

12 komentarzy do „AROMATYCZNA RYBA PO GRECKU

  1. czerwonafilizanka

    mniam, rybę uwielbiam dorsza lubię, morszczuka wędzonego mogłabym wcinać codziennie mniam! Po grecku chętnie spróbuję

    Odpowiedz
  2. Martyna

    Ryba po grecku nigdy nie była na moim rodzinnym stole wigilijnym, tradycyjnie zwykle jedliśmy inne potrawy 🙂 Ale ta wygląda przepysznie i mam ochotę wypróbować ten przepis!

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *