Ryba po grecku z aromatycznymi przyprawami, jak czosnek, imbir i kurkuma. Znane i lubiane danie w nowej wersji, jeszcze lepszej, niż klasyczna. Rybę po grecku można podać na ciepło lub na zimno, pasuje na obiad lub kolację. Najczęściej jemy ją z okazji Bożego Narodzenia, jako jedną z potraw wigilijnych. Pożywna ryba i porcja warzyw z intensywnymi przyprawami, koncentratem pomidorowym, ozdobiona natką pietruszki. Do ryby po grecku pasują morskie ryby, takie jak, mintaj, dorsz, morszczuk lub miruna. Aromatyczna ryba po grecku idealna na święta lub inne okazje, prosta do zrobienia i pyszna. Gorąco polecam 🙂
Przepis:
600 g filetów z ryby (dorsz, mintaj, morszczuk itp.)
3 średnie marchewki obrane, starte na tarce o dużych oczkach
1 średnia pietruszka obrana, starta na tarce o dużych oczkach
1 średnia cebula pokrojona w małą kostkę
2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
1 łyżeczka tartego imbiru
1 łyżeczka kurkumy
2 łyżki koncentratu pomidorowego
1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
szczypta ostrej papryki w proszku
szczypta cukru
1/2 szklanki wody lub bulionu warzywnego
1 łyżka oleju
1 łyżka masła
sól i pieprz
olej do smażenia ryby
mąka do panierowania ryby
Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju i masła, dodajemy cebulę, lekko solimy, smażymy na małym ogniu przez około 3 minuty mieszając, aby cebula zmiękła, dodajemy czosnek i imbir, smażymy przez 1 minutę, dodajemy startą marchewkę i pietruszkę, wlewamy wodę lub bulion, przykrywamy, dusimy na małym ogniu przez 5 minut, dodajemy koncentrat pomidorowy, paprykę i kurkumę, smażymy mieszając przez 1 minutę, doprawiamy solą, pieprzem, cukrem, mieszamy, przykrywamy, dusimy przez 2 minuty, odstawiamy z ognia. Na drugiej patelni rozgrzewamy olej, filety podzielone na porcje osuszamy ręcznikiem papierowym, doprawiamy solą i pieprzem, obtaczamy w mące, strząsamy nadmiar, smażymy z obu stron na złoto, przekładamy na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, aby odsączyć nadmiar tłuszczu. Układamy na talerzu rybę, na przemian z duszonymi warzywami, dekorujemy natką. Smacznego 🙂 Jeśli nie podajemy od razu, przechowujemy w lodówce.
Coś dla mnie, bardzo lubię rybę po grecku
Pyszna rybka i jak pięknie podana!
Ryby zawsze musi być duuuużo na święta bo wszyscy ją lubią a Twoja rybka jest tak apetycznie podana, że już bym ją jadła:)
Bardzo lubię rybę w tym wydaniu!
Witam Cię cieplutko 🙂
Jeden z moich ulubionych dań wigilijnych. To coś, co ja najbardziej uwielbiam, jeśli chodzi o przystawki rybne. b 🙂
Pozdrawiam Cię cieplutko i od serca 🙂 B <3
Patryk
Wigilijna klasyka. 🙂
Aromatyczna a jaka dekoracyjna! Świetna prezentacja!:)
Moj maz jest koneserem ryby po grecku. Ja natomiast nie przepadam
mniam, rybę uwielbiam dorsza lubię, morszczuka wędzonego mogłabym wcinać codziennie mniam! Po grecku chętnie spróbuję
Super! Uwielbiam rybę po grecku 🙂
Kocham rybę po grecku i nie wyobrażam sobie bez niej świąt 🙂
Ryba po grecku nigdy nie była na moim rodzinnym stole wigilijnym, tradycyjnie zwykle jedliśmy inne potrawy 🙂 Ale ta wygląda przepysznie i mam ochotę wypróbować ten przepis!