Rewelacyjny makowiec drożdżowy przypominający ciasto zebra. Oryginalny pomysł na tradycyjny świąteczny makowiec. Przygotowanie jest proste, a efekt jest niesamowity. Makowiec zebra to świetny pomysł dla osób, które lubią eksperymentować w kuchni i zaskakiwać ciekawymi rozwiązaniami. Makowiec zebra na pewno będzie piękną i pyszną ozdobą świątecznego stołu. Ciasto drożdżowe jest lekkie i puszyste, a masa makowa wilgotna i bardzo smaczna. Używam gotowej masy makowej dobrej jakości, którą wzbogacam cynamonem i roztopioną czekoladą. Wierzch makowca można posypać cukrem pudrem, ozdobić lukrem lub roztopioną białą czekoladą, jak ja. Idealny makowiec na Boże Narodzenie, gorąco polecam 🙂
Przepis:
(ciasto na tortownicę o średnicy 20 cm)
250 g mąki pszennej tortowej
7 g suchych drożdży
30 g cukru pudru
1 jajko w temperaturze pokojowej
130 ml letniego mleka
50 g roztopionego i wystudzonego masła
(nadzienie)
400 g masy makowej dobrej jakości (z puszki)
50 g czekolady deserowej roztopionej w kąpieli wodnej lub mikrofalówce
1 – 2 łyżeczki cynamonu
Mąkę pszenną mieszamy z suchymi drożdżami i cukrem. Dodajemy mleko, jajko i masło i wyrabiamy miękkie i elastyczne ciasto (ja używam miksera z końcówką do ciasta drożdżowego). Uformowane w kulę ciasto, przekładamy do oprószonej mąką miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około 1,5 godziny. Po tym czasie ciasto wyjmujemy, rozwałkowujemy posypując odrobiną mąki na grubość około 3 mm nadając kwadratowy kształt. Masę makową mieszamy z czekoladą i cynamonem, smarujemy rozwałkowane ciasto przy pomocy silikonowej szpatułki. Kroimy na paski szerokości około 4 – 5 cm. Formę o średnicy 20 cm wykładamy papierem do pieczenia. Jeden pasek zwijamy w rulon, następnie układamy na kolejnym pasku, zwijamy, tak samo postępujemy z kolejnymi paskami, aby utworzyć wzór zebry. Wkładamy do formy na sztorc, przy brzegu powinno pozostać trochę wolnego miejsca, aby ciasto miało miejsce, przykrywamy folią, odstawiamy na 20 minut do wyrośnięcia. Odkrywamy, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, pieczemy przez 40 – 45 minut. Wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do ostygnięcia, wyjmujemy z formy, możemy wierzch ozdobić lukrem lub roztopioną białą czekoladą. Smacznego 🙂
Cudo! Kolejny fantastyczny pomysł na złamanie klasyki! Serdecznie gratuluję kreatywności:)
Uwielbiam makowce. Ale piękne ciasto<3
Efekt jest niesamowity! Wygląda faktycznie jak zebra. Pomysł do wykorzystania:)
Fantastyczny wypiek!
Przepiękny! Wygląda fenomenalnie!
Ładnie wygląda ta zebra:)
Wszelkie ciasta z makiem są dla mnie idealne 🙂
Wygląda rewelacyjnie! Uwielbiam makowce, a ten zapowiada się świetnie 😉
Wygląda wspaniale. Uwielbiam desery z makiem! 🙂
Ale pyszny pomysł!
Wygląda bardzo apetycznie, ale nie przepadam za makowcami.
Pomysłowa i smakowita odmiana tradycyjnego makowca. 🙂
Maku nie lubię, ale mój tata go uwielbia, więc chętnie upiekę mu to cudo.
No wygląda wspaniale! Chętnie bym upiekła (mój mąż też jest wielbicielem maku), ale wizja przygotowywania masy makowej w tym nawale pracy mnie zniechęca. Mówisz, że używasz gotowej masy (i to by było rozwiązanie dla mnie!) – wiem, że nie powinno się stosować kryptoreklamy, ale zdradź mi chociaż, która to tak wspaniale zdała egzamin w tym cieście. Może chociaż 1. literę ;-D
Dziękuję bardzo 🙂 też nie mam czasu na przygotowanie domowej masy makowej i chociaż sklepowe masy nie są tak zdrowe jak te przygotowane w domu, to myślę, że raz w roku można sobie pozwolić na produkt w puszce 🙂 ja używam masy makowej Helio lub Helcom z Auchan 🙂
Pozdrawiam serdecznie,
M
Madziu – bardzo dziękuję 🙂
Dla mnie w święta makowca zabraknąć nie może. Zazwyczaj jest japoński i moja gwiazda z makiem, ale w tym roku będzie chyba jakaś odmiana 😀
Wygląda apetycznie 🙂