Duńskie śledzie curry to prawdziwa bomba smaków. Na pierwszy rzut oka wydaje się, że to bardzo zaskakujące połączenie smaków. Jednak to danie z długą historią sięgającą XVII wieku, gdy duńskie imperium kolonialne obejmowało od roku 1620 także część Indii. Dalekowschodnie przyprawy korzenne stały się popularne w duńskiej kuchni od stuleci, a śledzie curry w formie Karryslid stały się jedną z tradycyjnych świątecznych potraw, serwowanych w Danii w czasie Bożego Narodzenia. Duńskie śledzie curry to pyszna, aromatyczna potrawa, łącząca w sobie aromatyczne przyprawy orientalne ze skandynawskim smakiem śledzi. Co roku poszukuję nowych inspiracji dla potraw ze śledzi, jakie pojawią się na wigilijnym stole i tym razem zaskoczę moich bliskich duńskimi śledziami curry. Warto spróbować 🙂
Przepis:
300 g płatów śledziowych solonych lub w oleju
2 łyżki oleju
1 średnia cebula drobno pokrojona
2 łyżki śmietany
3 łyżki majonezu
1 łyżka octu winnego lub soku z cytryny
1 łyżka curry (w proszku)
1 łyżka kurkumy
1 łyżeczka cukru pudru
1 średnie kwaśne jabłko bez gniazd nasiennych pokrojone w kostkę
1 łyżeczka musztardy
1 – 2 łyżki oliwek lub kaparów (opcjonalnie)
sól i pieprz
Śledzie moczymy w zimnej wodzie lub wodzie z mlekiem (pół na pół) przez 2 – 3 godziny lub dłużej, zależy od zasolenia śledzi (w tym czasie kilka razy zmieniamy wodę). Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy cebulę, smażymy na małym ogniu przez około 3 minuty, aby cebula zmiękła, ale się nie zrumieniła, dodajemy cukier puder, curry i kurkumę, smażymy przez minutę, odstawiamy do ostygnięcia. Osuszone ręcznikiem papierowym śledzie kroimy w poprzek na 1 cm kawałki lub dużą kostkę, skrapiamy octem lub sokiem z cytryny, przekładamy do miski, dodajemy jabłko i ewentualnie oliwki lub kapary. Śmietanę mieszamy z majonezem i musztardą, dodajemy podsmażoną cebulę, mieszamy, dodajemy do miski ze śledziami i jabłkiem, mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy, przykrywamy, wstawiamy do lodówki na kilka godzin, albo na noc, aby smaki się przegryzły. Smacznego 🙂
Przepis inspirowany blogiem smakowitehistorie.com
Śledzie w tej wersji muszą być pyszne! Ja na święta przygotowuje śledzie z kawą 🙂
Pysznie. Muszę spróbować. Akurat testuję przepisy na święta. Dziś robiłam śledzie po kaszubsku. 😉
Nie miałam okazji takich próbować, brzmi inaczej j smacznie.
Ależ one muszą być smakowite! I oryginalne… Warto zapisać 🙂
Ciekawy przepis 🙂
To może być ciekawe! Muszę wypróbować!
Aleś mnie zaciekawiła tym pomysłem. Curry bardzo lubię, muszę wypróbować przepis. Może już nie na święta, ale może na Sylwestra się uda. Super propozycja i zapisuje!:)
Bardzo ciekawe danie, nie znałam go wcześniej. 😉
Ciekawe połączenie smaków, na pewno są pyszne:)
Kuchnia duńska, podobnie jak kuchnia norweska, słynie z różnych wspaniałych i smakowitych dań rybnych. Jednym z nich jest karryslid – to ciekawe danie kuchni duńskiej o ciekawej historii. Twoje zdjęcie pokazuje, że kuchnia duńska również jest ciekawa i przepyszna. 🙂
Pozdrawiam Cię cieplutko i z serdecznością 🙂 <3
maz kubil sledzie a la matjas i sie dziwi ze niedobre 😛
I takie muszę zrobić!
Takiego śledzia jeszcze nie jadłam. Musze spróbować
ooo to może fajnie smakować:D
ooo to może byc dobre:D
Aż ślinka cieknie 🙂
Fajny wstęp do przepisu, przedstawiający historię tego dania
Takie są pewnie oryginalne na swój sposób , muszą być pyszne . Muszę kiedy takie zrobić. A narazie to serwuje na święta śledzie w oleju z cebulka oraz śledzie w pomidorach. POZDRAWIAM
Fascynująca historia i pewnie równie fascynujący smak! Zdecydowanie nie jadłam jeszcze takich śledzi.
Świetny pomysł na śledziki inaczej niż zwykle 🙂
Pozdrawiam serdecznie
Kolorowa i na pewno smaczna sałatka 🙂
takie sledzie to coś dla mojego mężczyzny , on uwielbia wszystko co zawiera curry