Zupa pieczarkowa z ryżem, bardzo łatwa do zrobienia, tania, smaczna i pożywna. Zawiera proste składniki, które można kupić w każdym sklepie, a dodatkowa zaleta jest taka, że zrobicie ją w krótkim czasie. Zupę pieczarkową z ryżem można podać ze świeżym pieczywem, udekorowaną natką pietruszki lub innymi ziołami. Często gotuję zupę pieczarkową z ziemniakami, ale tak dla odmiany dodałam ryż i wyszła też bardzo smaczna. Do zupy można dodać zwykły biały ryż lub inny, ja użyłam ryżu basmati. W zależności od tego, jak gęsta ma być zupa dodajemy 3 lub 4 szklanki bulionu. Warto się skusić, gorąco polecam 🙂
Przepis:
250 g pieczarek pokrojonych z półplasterki
1 średnia cebula pokrojona w kostkę
2 średnie marchewki pokrojone w kostkę
2 ząbki czosnku drobno posiekane
1/2 łyżeczki tymianku
1/2 łyżeczki oregano
szczypta słodkiej papryki w proszku
szczypta ostrej papryki w proszku
1 listek laurowy
1 łyżeczka masła
2 łyżki oleju
3 – 4 szklanki ciepłego bulionu warzywnego lub drobiowego
50 g ryżu
1/4 szklanki śmietanki
sól i pieprz
W garnku rozgrzewamy olej i masło, dodajemy cebulę, lekko solimy i smażymy na małym ogniu mieszając przez około 3 minuty, dodajemy pieczarki, smażymy mieszając na średnim ogniu przez około 4 – 5 minut, aby odparować wodę, dodajemy czosnek, tymianek, oregano, marchewkę, smażymy przez minutę, wlewamy bulion, dodajemy listek laurowy, paprykę w proszku, zagotowujemy, wsypujemy ryż wcześniej przepłukany zimną wodą, przykrywamy i gotujemy na małym ogniu przez około 15 minut (sprawdzamy czy ryż jest miękki). Wlewamy śmietankę wcześniej wymieszana z kilkoma łyżkami zupy, doprawiamy solą i pieprzem, podajemy gorącą, posypaną świeżymi ziołami. Smacznego 🙂
Smaki domowe. 🙂
Rozumiem że ryż surowy, nie ugotowany wcześniej wsypujemy. A czy może to być makaron?
Tak, ryż surowy 🙂 może być też drobny makaron 🙂
Pozdrawiam,
M
Lubię pieczarki w każdej postaci.
Serdecznie pozdrawiam 🙂
No pieczarkowej z ryżem to jeszcze nie robiłam. Bardzo kreatywny pomysł, trzeba będzie wypróbować
Pyszna i pożywna zupa
No fakt: tania, SMACZNA i pożywna. Jak większość świetnych przepisów na Twoim blogu. Miło było poznać – Marzena 🙂
P. S. Ja też uważam, że tymianek bardzo podkręca smak grzybów!
Wygląda przepysznie – w wersji z ryżem jeszcze nigdy nie robiłam zatem 🙂
Jedna z moich ulubionych zup, muszę wypróbować z ryżem:)
Uwielbiam, aż się głodna zrobiłam 🙂
Nigdy z ryżem nie robiłam. Będę musiała spróbować takiej wersji
Pysznie taka zupka super sprawa na coraz chłodniejsze już jesienne dni rozgrzewa i na pewno rewelacyjnie smakuje
Lubię zupę pieczarkową, z ryżem jeszcze nie próbowałam. 😉
Pieczarkowej z ryżem jeszcze nie jadłam. U nas zawsze z makaronem 🙂
Zupa pieczarkowa to coś wspaniałego na obiad, a dodatek ryżu również jest wspaniały do tej zupy. Doskonała robota b 🙂
Pozdrawiam Cię cieplutko i od serca 🙂 <3
Patryk
Będę musiała spróbować jeszcze takiej nie robiłam