ZUPA PIECZARKOWA Z RYŻEM

przez | 5 października 2023


Zupa pieczarkowa z ryżem, bardzo łatwa do zrobienia, tania, smaczna i pożywna. Zawiera proste składniki, które można kupić w każdym sklepie, a dodatkowa zaleta jest taka, że zrobicie ją w krótkim czasie. Zupę pieczarkową z ryżem można podać ze świeżym pieczywem, udekorowaną natką pietruszki lub innymi ziołami. Często gotuję zupę pieczarkową z ziemniakami, ale tak dla odmiany dodałam ryż i wyszła też bardzo smaczna. Do zupy można dodać zwykły biały ryż lub inny, ja użyłam ryżu basmati. W zależności od tego, jak gęsta ma być zupa dodajemy 3 lub 4 szklanki bulionu. Warto się skusić, gorąco polecam 🙂
Przepis:
250 g pieczarek pokrojonych z półplasterki
1 średnia cebula pokrojona w kostkę
2 średnie marchewki pokrojone w kostkę
2 ząbki czosnku drobno posiekane
1/2 łyżeczki tymianku
1/2 łyżeczki oregano
szczypta słodkiej papryki w proszku
szczypta ostrej papryki w proszku
1 listek laurowy
1 łyżeczka masła
2 łyżki oleju
3 – 4 szklanki ciepłego bulionu warzywnego lub drobiowego
50 g ryżu
1/4 szklanki śmietanki
sól i pieprz

W garnku rozgrzewamy olej i masło, dodajemy cebulę, lekko solimy i smażymy na małym ogniu mieszając przez około 3 minuty, dodajemy pieczarki, smażymy mieszając na średnim ogniu przez około 4 – 5 minut, aby odparować wodę, dodajemy czosnek, tymianek, oregano, marchewkę, smażymy przez minutę, wlewamy bulion, dodajemy listek laurowy, paprykę w proszku, zagotowujemy, wsypujemy ryż wcześniej przepłukany zimną wodą, przykrywamy i gotujemy na małym ogniu przez około 15 minut (sprawdzamy czy ryż jest miękki). Wlewamy śmietankę wcześniej wymieszana z kilkoma łyżkami zupy, doprawiamy solą i pieprzem, podajemy gorącą, posypaną świeżymi ziołami. Smacznego 🙂

16 komentarzy do „ZUPA PIECZARKOWA Z RYŻEM

  1. Monika-Smakołyki na diecie

    No pieczarkowej z ryżem to jeszcze nie robiłam. Bardzo kreatywny pomysł, trzeba będzie wypróbować

    Odpowiedz
  2. Marzynia

    No fakt: tania, SMACZNA i pożywna. Jak większość świetnych przepisów na Twoim blogu. Miło było poznać – Marzena 🙂
    P. S. Ja też uważam, że tymianek bardzo podkręca smak grzybów!

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *