Rewelacyjne ciasto pijana śliwka bez pieczenia. Łatwe i pyszne ciasto z biszkoptów przełożonych budyniowym kremem czekoladowym i suszonymi śliwkami intensywnymi w smaku, dzięki moczeniu w rumie. Ciasto pijana śliwka bez pieczenia robi się bez wysiłku z prostych składników. Wierzch posypany kakao, przypomina trochę tiramisu. Ciasto pijana śliwka bez pieczenia, to deser idealny do kawy. To ciasto rewelacyjnie smakuje, nie jest ciężkie, ładnie się kroi. W wersji dla dzieci śliwki można namoczyć w soku pomarańczowym. Gorąco polecam 🙂
Przepis:
(na formę o wymiarach 12 na 23 cm)
500 ml mleka
50 g masła pokrojonego na kawałki
40 g gorzkiej czekolady
50 g cukru
1 łyżeczka cynamonu
2 łyżki kakao
2 żółtka
1 opakowanie budyniu o smaku czekoladowym bez cukru (40g)
20 g mąki pszennej
100 g suszonych śliwek
150 ml rumu (lub rumu i wody pół na pół)
około 100 g włoskich podłużnych biszkoptów
kakao do posypania
Śliwki zalewamy rumem, odstawiamy na 4 – 5, dokładnie odsączamy, kroimy na ćwiartki. Dno i boki formy wykładamy papierem do pieczenia, następnie układamy warstwę biszkoptów (w razie potrzeby docinamy je, aby całe dno było pokryte). Biszkopty można bardzo też na kilka sekund wkładać do rumu, aby uzyskać jeszcze bardziej intensywny smak i zapach ciasta (ja tak zrobiłam, ciasto staje się też bardziej wilgotne). Do garnka wlewamy połowę mleka, dodajemy masło, czekoladę w małych kawałkach i cukier. Doprowadzamy mleko do zagotowania, mieszając od czasu do czasu, aby cukier, czekolada i masło się rozpuściło, zestawiamy z ognia. W tym czasie do pozostałego mleka dodajemy żółtka, budyń, kakao, cynamon i mąkę pszenną. Miksujemy mikserem z końcówką do ubijania na gładką masę (można też mieszać energicznie rózgą). Do zagotowanego mleka wlewamy zmiksowaną mieszankę, stawiamy na ogniu i gotujemy mieszając mikserem, aby nie powstały grudki. Gdy pojawią się bąbelki, gotujemy mieszając przez około 1 – 2 minuty. Połowę kremu wykładamy na warstwę biszkoptów, wciskamy kawałki śliwek, wyrównujemy powierzchnię, na wierzchu układamy drugą warstwę biszkoptów, następnie pozostały krem, pozostałe śliwki, wyrównujemy powierzchnię. Pozostawiamy do ostygnięcia, następnie wstawiamy do lodówki na 4 – 5 godzin lub na noc. Przed podaniem posypujemy kakao. Smacznego 🙂
Jeszcze takiej wersji pijanej śliwki nie jadłam, super pomysł!
Bez pieczenia? Super opcja!
Wygląda obłędnie!
Bardzo fajny i apetyczny deser. Choć nie lubię alkoholu, to taki deser w wersji bezalkoholowej przypadłby mi do gustu. Dzięki, że podzieliłaś się z nami tutaj tym przepisem kulinarnym b 🙂
Pozdrawiam Cię cieplutko i od serducha 🙂 <3
Patryk
Już sama nazwa brzmi bardzo zachęcająco 🙂
Nazwa wskazuje, że ciasto jest weekendowe 😉
O ja – o takim połączeniu jeszcze nie słyszałam- prezentuje się wybornie
Super przepis. 🙂
Wygląda fantastycznie – muszę spróbować, zwłaszcza, że sezon śliwkowy w pełni 🙂
Takie ciasta bez pieczenia lubię najbardziej! Zapisuję sobie i wykorzystam przepis przy najbliższej okazji 🙂
O mniam. Ależ to ciacho musi być dobre.
Zapowiada się świetnie. Nie robiłam jeszcze takiego