Zupa krem z dyni to dla mnie królowa jesiennych zup. Ma świetny, rozgrzewający smak i piękny słoneczny kolor. Apetycznie pachnie dzięki aromatycznym przyprawom, takim jak czosnek, imbir, cynamon, kmin i goździki. Krem z dyni i batata wyróżnia się rewelacyjnym smakiem, pięknym zapachem, jest też sycący i zdrowy. Staram się co roku przygotować trochę inną wersję zupy z dyni, tym razem z dodatkiem słodkiego ziemniaka. Sezon dyniowy już się zaczyna, więc nie może zabraknąć zupy z dyni. Zupę można podać z grzankami lub groszkiem ptysiowym, albo ze śmietaną lub gęstym jogurtem, tak jak u mnie. Do zupy świetnie pasuje dynia hokkaido, bo ma piękny, intensywny kolor i delikatną skórkę, której nie trzeba obierać, co bardzo ułatwia gotowanie. Do zupy można też dodać mleczko kokosowe zamiast śmietanki, wtedy zupa będzie mniej kaloryczna. Serdecznie polecam 🙂
Przepis:
1 dynia o wadze około 1,2 kg (najlepiej hokkaido)
1 duża cebula pokrojona w kostkę
1 mały batat o wadze około 200 g pokrojony w kostkę
1 łyżeczka kurkumy
1 łyżeczka słodkiej wędzonej papryki w proszku
1- 2 łyżeczki startego świeżego imbiru
3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
1/2 łyżeczki kminu rzymskiego
1/2 łyżeczki cynamonu
szczypta ostrej papryki w proszku lub więcej według gustu
szczypta mielonych goździków
2 łyżki oliwy lub klarowanego masła
3 – 4 szklanki gorącej wody lub bulionu
1/5 szklanki śmietanki
sól, pieprz
Dodatki: natka pietruszki, grzanki, jogurt grecki
Dynię myjemy, kroimy na kawałki, obieramy ze skórki (jeśli używamy dyni hokkaido to możemy zostawić skórkę), usuwamy gniazda nasienne. Otrzymane części kroimy na dużą kostkę. W garnku rozgrzewamy oliwę lub masło, dodajemy cebulę, smażymy mieszając przez 3 minuty, dodajemy czosnek i imbir, smażymy przez minutę, dokładamy batata i dynię. Smażymy 2 minuty mieszając, dodajemy pozostałe przyprawy, wlewamy wodę lub bulion, doprowadzamy do wrzenia, przykrywamy i gotujemy 20 – 25 minut na małym ogniu. Miksujemy blenderem, wlewamy śmietanę wymieszaną wcześniej z kilkoma łyżkami zupy, mieszamy, miksujemy blenderem, doprawiamy solą i pieprzem. Zupę nalewamy do talerzy, podajemy z dodatkami, smacznego 🙂
Wspaniała zupa krem z dyni 🙂 b Miałem okazję kiedyś zrobić zupę krem z dyni, która była smakowita i bardzo pożywna. Z pewnością jeszcze taką zupę przygotuję sobie na obiad.
Pozdrawiam Cię cieplutko i od serca 🙂 B <3
Patryk
Bardzo lubię zupę z dyni. Zupa krem to coś wspaniałego. Ciekawym pomysłem jest dodanie jogurtu do zupy.
Serdecznie pozdrawiam 🙂
Bardzo lubię zupę z dyni. Dodanie jogurtu jest ciekawym pomysłem.
Serdecznie pozdrawiam 🙂
Mama uwielbia dyniowe klimaty, pokażę jej ten recept
Pysznie! To fakt, że krem z dyni to królowa jesiennych zup. 😉
Pyszna, sycąca i kolorowa zupa. W sam raz na jesień.
Lubię takie zupy.
Jedna z moich ulubionych jesiennych zup 🙂