Śledzie w śmietanie z jabłkiem, cebulą i odrobiną chrzanu. Typowo polskie smaki, które świetnie się komponują i pysznie smakują. Śledzie można podać ze świeżym pieczywem lub ziemniakami. Idealna przystawka, kolacja lub postny obiad. Śledzie w śmietanie to świetne danie nie tylko na święta, pasują też na rodzinne spotkanie, albo bez okazji. W tym przepisie użyłam śledzi w oleju, bo nie trzeba ich długo moczyć, tak jak w przypadku śledzi solonych. Serdecznie polecam 🙂
Przepis:
250 g filetów śledziowych w oleju
2 łyżki soku z cytryny
1 mała cebula drobno pokrojona
1 jabłko bez gniazd nasiennych, drobno pokrojone
1 łyżeczka tartego chrzanu
200 g gęstej kwaśnej śmietany 18% lub więcej
szczypta pieprzu
Śledzie płuczemy zimną wodą, wkładamy do miski, zalewamy zimną wodą lub mlekiem, odstawiamy na pół godziny, w tym czasie zmieniamy wodę 1 – 2 razy. Osuszamy ręcznikiem papierowym, kroimy w około 2 cm paski. W tym czasie jabłka skrapiamy łyżką soku z cytryny, żeby nie ściemniały, cebulę skrapiamy drugą łyżką soku i lekko solimy, mieszamy ugniatając, aby zmiękła. W misce cebulę mieszamy z jabłkiem i śmietaną wymieszaną wcześniej z chrzanem, dodajemy śledzie, doprawiamy pieprzem, delikatnie mieszamy, przykrywamy, wkładamy do lodówki na kilka godzin, aby się przegryzły. Przed podaniem możemy udekorować natką pietruszki, koperkiem lub pomidorkami. Smacznego 🙂
Przyznam szczerze że boję się połączenia śmietany ze śledziem..ale wizualnie bardzo podoba mi się Twój pomysł
Nie ma to jak domowe śledziki 🙂
Pozdrawiam serdecznie
Wyglądają bardzo apetycznie, klasyk w świetnym wydaniu:)
Uwielbiam śledzie w śmietanie. Moim ulubionym dodatkiem do nich jest koperek, którego bardzo uwielbiam. Wspaniałe wykonanie b 🙂
Pozdrawiam Cię cieplutko i od serca 🙂 <3
Patryk
Śledzie w śmietanie uwielbiam i to w każdej wersji 🙂
Uwielbiam, ale u mnie w domu niestety tylko ja jestem amatorką śledzi
Ostatnio często jadam śledzie. Sałatkę też pewnie chętnie zjem