ŚLEDZIE W ŚMIETANIE

przez | 31 października 2023


Śledzie w śmietanie z jabłkiem, cebulą i odrobiną chrzanu. Typowo polskie smaki, które świetnie się komponują i pysznie smakują. Śledzie można podać ze świeżym pieczywem lub ziemniakami. Idealna przystawka, kolacja lub postny obiad. Śledzie w śmietanie to świetne danie nie tylko na święta, pasują też na rodzinne spotkanie, albo bez okazji. W tym przepisie użyłam śledzi w oleju, bo nie trzeba ich długo moczyć, tak jak w przypadku śledzi solonych. Serdecznie polecam 🙂
Przepis:
250 g filetów śledziowych w oleju
2 łyżki soku z cytryny
1 mała cebula drobno pokrojona
1 jabłko bez gniazd nasiennych, drobno pokrojone
1 łyżeczka tartego chrzanu
200 g gęstej kwaśnej śmietany 18% lub więcej
szczypta pieprzu

Śledzie płuczemy zimną wodą, wkładamy do miski, zalewamy zimną wodą lub mlekiem, odstawiamy na pół godziny, w tym czasie zmieniamy wodę 1 – 2 razy. Osuszamy ręcznikiem papierowym, kroimy w około 2 cm paski. W tym czasie jabłka skrapiamy łyżką soku z cytryny, żeby nie ściemniały, cebulę skrapiamy drugą łyżką soku i lekko solimy, mieszamy ugniatając, aby zmiękła. W misce cebulę mieszamy z jabłkiem i śmietaną wymieszaną wcześniej z chrzanem, dodajemy śledzie, doprawiamy pieprzem, delikatnie mieszamy, przykrywamy, wkładamy do lodówki na kilka godzin, aby się przegryzły. Przed podaniem możemy udekorować natką pietruszki, koperkiem lub pomidorkami. Smacznego 🙂

7 komentarzy do „ŚLEDZIE W ŚMIETANIE

  1. Monika-Smakołyki na diecie

    Przyznam szczerze że boję się połączenia śmietany ze śledziem..ale wizualnie bardzo podoba mi się Twój pomysł

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *