Placki jogurtowe idealne na śniadanie lub deser. Pyszne, puszyste, łatwe do zrobienia ze składników, które mamy zazwyczaj w kuchni. Placki jogurtowe można wzbogacić dodatkiem owoców, np. borówek amerykańskich. Najlepiej polane miodem, syropem klonowym lub śmietaną. Idealne dla dzieci, ale dorosłym też smakują. Do ciasta na placki można dodać trochę cukru, ale według mnie nie jest to konieczne. Gorąco polecam 🙂
Przepis:
250 g gęstego jogurtu naturalnego
2 jajka
1 – 2 łyżeczki cukru pudru lub wanilinowego (opcjonalnie)
150 g mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
olej do smażenia
W jednej misce mieszamy jogurt z jajkami, w drugiej mieszamy przesianą mąkę, proszek do pieczenia (ewentualnie cukier), suche składniki wsypujemy do mokrych i mieszamy na jednolite ciasto (jeśli ciasto jest zbyt gęste dolewamy trochę mleka, jeśli za rzadkie wsypujemy trochę więcej mąki). Na rozgrzaną patelnię nakładamy po 1 pełnej łyżce stołowej ciasta na jednego placka, zachowujemy odstępy, aby się nie sklejały, smażymy na małym ogniu przez 2 – 3 minuty z jednej strony, przewracamy na drugą stronę i smażymy po około 2 – 3 minuty (można na koniec przykryć patelnię, aby na pewno się usmażyły w środku), przekładamy na ręcznik papierowy. Przed smażeniem następnej partii placków patelnię wycieramy ręcznikiem papierowym. Podajemy od razu z ulubionymi dodatkami, smacznego 🙂
Placki jogurtowe to świetna propozycja na śniadanie. Uwielbiam! 🙂
super na śniadanko!
Jakie pulchniutkie na pewno rewelacyjne,oj pojadłoby się !
Muszę zrobić takie placki, uwielbiam wręcz 🙂
Pozdrawiam serdecznie
Placuszki jogurtowe to coś, co ja uwielbiam bardzo. Choć takie placuszki robię z jogurtu pitnego typu skyr, wypróbuję również placuszki z jogurtu naturalnego. Placuszki wyglądają przepysznie 🙂 b
Pozdrawiam Cię cieplutko i z serdecznością 🙂 B <3
Patryk
fajne placuszki w sam raz na śniadanie lub podwieczorek