PLACKI JOGURTOWE

przez | 30 października 2023


Placki jogurtowe idealne na śniadanie lub deser. Pyszne, puszyste, łatwe do zrobienia ze składników, które mamy zazwyczaj w kuchni. Placki jogurtowe można wzbogacić dodatkiem owoców, np. borówek amerykańskich. Najlepiej polane miodem, syropem klonowym lub śmietaną. Idealne dla dzieci, ale dorosłym też smakują. Do ciasta na placki można dodać trochę cukru, ale według mnie nie jest to konieczne. Gorąco polecam 🙂
Przepis:
250 g gęstego jogurtu naturalnego
2 jajka
1 – 2 łyżeczki cukru pudru lub wanilinowego (opcjonalnie)
150 g mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia

olej do smażenia

W jednej misce mieszamy jogurt z jajkami, w drugiej mieszamy przesianą mąkę, proszek do pieczenia (ewentualnie cukier), suche składniki wsypujemy do mokrych i mieszamy na jednolite ciasto (jeśli ciasto jest zbyt gęste dolewamy trochę mleka, jeśli za rzadkie wsypujemy trochę więcej mąki). Na rozgrzaną patelnię nakładamy po 1 pełnej łyżce stołowej ciasta na jednego placka, zachowujemy odstępy, aby się nie sklejały, smażymy na małym ogniu przez 2 – 3 minuty z jednej strony, przewracamy na drugą stronę i smażymy po około 2 – 3 minuty (można na koniec przykryć patelnię, aby na pewno się usmażyły w środku), przekładamy na ręcznik papierowy. Przed smażeniem następnej partii placków patelnię wycieramy ręcznikiem papierowym. Podajemy od razu z ulubionymi dodatkami, smacznego 🙂

6 komentarzy do „PLACKI JOGURTOWE

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *